perjantai 8. joulukuuta 2023

Kompensaatiopuu


Aamu-tv:ssä kerrottiin, että ihmiset voivat hyvittää maapallon ilmastojärjestelmälle tekemänsä pahat teot kompensaatiomaksulla, joka suoritetaan erään firman tilille, joka lupaa istuttaa tätä maksua vastaan uusia puita. Se on oikein se.

Toisaalta nyt olisi Heinolalla tilaisuus iskeä ja lyödä rahoiksi. Nimittäin Rantapuistossa Kymijoen partaalla kasvaa Suomen suurin puu; noin 150-vuotias tsaarinpoppeli, joka on kooltaan valtava meikäläiseksi puuksi.

Wikipedia kertoo tästä jättiläisestä seuraavaa: " Tsaarinpoppeli on Suomen suurin puuyksilö. Se kasvaa Heinolan rantapuistossa. Lajiltaan se on tsaarinpoppeli (Populus × petrowskiana). Tsaarinpoppelin korkeus on 34,5 metriä, latvuksen läpimitta 23 metriä ja ympärysmitta rinnan korkeudelta mitattuna 6,37 metriä.[1]

Puun tilavuus on yli 30 kuutiota. Tilavuuslaskelmassa ovat mukana vain päärunko ja puun seitsemän jättihaaraa, jotka ovat kukin normaalin puun veroisia. Isoista haaroista erkanevia oksia ei ole laskettu tilavuuteen mukaan. Heinolan tsaarinpoppeli selvisi vuoden 1901 Kymijoen tulvasta."

Monet muut Rantapuiston puut eivät olleetkaan selvinneet tuosta edellä mainitusta tulvasta. Ilmeisesti lähistöllä kasvavat isot poppelit on istutettu vasta tulvan jälkeen, mutta suuriksi ovat nekin reilussa sadassa vuodessa venähtäneet. Nopeakasvuinen siis on tuo poppeli, jolla tuskin on hyötykäyttöä maamme saha- tai paperiteollisuudessa, mutta kaipa sitä voi energiapuuna käyttää kuten pajuakin.

Kävin syksyllä halaamassa tuota vanhaa kaveriani ja jo silloin ajattelin, että koska olen Suomen, ellen peräti koko Pohjoismaiden, johtava jouto- ja kitumaan omistaja, olisin mielelläni ostanut kohtuullisella hinnalla tuon puun poikasia, jos niitä vain olisi ollut Heinolassa kaupan.

Olisinpa sitten tökkinyt niitä jouto- ja kitumailleni, ja mikäpäs minun olisi eläkepäiviäni sitten viettää tuollaisten jättien varjossa puhtaalla omallatunnolla maha täynnä köllien, vaikka olisin ensin syönyt kokolihaa, sillä olisinhan kuitenkin kompensoinut kokolihan aiheuttamat kasvihuonepäästöni tuollaisilla kompensaatiopuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti