torstai 7. joulukuuta 2023

Natsitervehdys

Saattaa olla, että Kalle Jalkanen herätti vuoden 1936 Garmisch-Partenkirchen talviolympialaisissa muutenkin huomiota, kuin hiihtämällä upeasti viestin ankkuriosuudella. Nimittäin kerran jossain urheilutietokilpailussa kysyttiin, että kuka suomalaisurheilija teki ainoana olympiakisojen avajaismarssissa ns. natsitervehdyksen ja oikea vastaus oli, että Kalle Jalkanen, Iisveden Kiri.

Pikkuisen epäilin tuota vastausta ja kysyin Kallen serkulta Aarne Jalkaselta, joka hänkin oli aikoinaan kova hiihtomies, näkemystä tapahtuneeseen. Hän kiisti jyrkästi asian. Saattoi tietysti olla, että Jalkanen heilutteli kättään laajakaarisesti muuten vain, mutta saattoi myös olla, että hän hieman sotki mielessään asioita.

Kalle Jalkanen oli nimittäin alun perin Työväen Urheiluliiton seuran Iisveden Vesan kasvatteja ja hän ehkä ajatteli, että Natsi-puolueella oli jotain tekemistä työväenliikkeen kanssa, koska Natsi on lyhennys nimestä Kansallissosialistinen työväenpuolue.

Eikä natsitervehdys ollut vielä siihen aikaan samalla tavalla poliittisesti leimaava kuin toisen maailmansodan sodan jälkeen. Kun esimerkiksi keihäänheittäjä Juha Laukkanen vastasi saksalaisen kilpakaverinsa Boris Henryn tervehdykseen Edmontonin yleisurheilun MM-kisoissa nostamalla oikean kätensä Heil Hitler -asentoon ja vetämällä vasemman käden sormet viiksiksi nenälleen, herätti se maailmalla tyrmistystä.

Laukkanen pyysi sitten vähän myöhemmin julkisesti anteeksi tekemäänsä natsitervehdystä. Hän kertoi, että tervehdys oli hänen omaa typeryyttäni, jonka tarkoituksena oli rentouden hakeminen kilpailuun.

Laukkasta pahemmin kävi muutama vuosi sitten eräällä kreikkalaiselle jalkapalloilijalle, joka tuuletti tekemäänsä maalia natsitervehdystä muistuttavalla eleellä. Hänet tuomittiin Kreikassa välittömästi elinikäiseen pelikieltoon.

Natsitervehdyksellä on hankittu kiusallista huomiota muutenkin, kuten tämä Ylen juttu todistaa: https://yle.fi/a/74-20048606

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti