lauantai 23. joulukuuta 2023

Minne katosi Antti Järvi?

Mielenkiintoinen kuin mikäkin, on tuo Tietokirja-Finlandian voittanut Antti Järven täyskaima isovaaristaan kertova kirja Minne katosi Antti Järvi. Antti Järvi oli yksi niistä noin 20 lahdenpohjalaisesta, jotka talvisodan jälkeen eivät lähteneet evakkoon, vaan jäivät luovutetulle alueelle.

Järven kirjassa pohditaan syitä, miksi isovaari jäi Neuvostoliittoon. Ensiksi tietysti voi epäillä poliittisia syitä, mutta sellaisesta ei ole todisteita. Esimerkiksi hänen poikansa kuuluivat suojeluskuntaan eikä ainakaan Valpon arkistoista löydy viitteitä siitä, että isovaari olisi ollut kommunisti.

Toisaalta isovaari oli ollut nuorena miehenä Amerikassa ja voi olla, että hän oli siellä vasemmistolaistunut mielipiteiltään, niin yllättävää kuin se onkin. Iso osa Amerikan suomalaisista oli nimittäin sosialisteja ja esimerkiksi maailman ensimmäinen sosialistipääministeri Oskari Tokoi oli omaksunut aatteensa rapakon takana.

Voi myös hyvinkin olla, että isovaari vain arvioi tilanteen sellaiseksi, että Neuvostoliitto valtaa kuitenkin kohta koko Suomen ja hän katsoi siksi paremmaksi jäädä juuri valmistuneeseen taloonsa. Antti Järvi oli itse talonsa rakentanut eikä hän ehkä halunnut jättää sitä vieraille.

Kirjassa esitetään myös teoria, että kaiken takana saattoi olla nainen. Hän saattoi olla Suomen etsityimmän miehen Veikko Pöystin vaimo, joka myös jäi talvisodan jälkeen Lahdenpohjaan. On viitteitä siitä, että Antti Järvi ja rouva Pöysti saattoivat olla ns. suhteessa.

Tuosta Veikko Pöystistä sen verran, että jos Tali-Ihantala olisi murtunut, saattaisi Veikko Pöystin patsaita, ja ehkä myös hänen tyttöystävänsä patsaita, olla meillä joka kylässä. Hän oli maamme etsityin terroristi jatkosodan aikaan, mutta jos Tali-Ihantala olisi murtunut, hän olisi Suomen suurin fasismin vastaisen taistelun sankari.

Veikko Pöysti kuoli joulun aatonaattona tasan 81 vuotta sitten Vantaan Hiekkaharjussa poliiseja vastaan käymässään tulitaistelussa, jossa ammuttiin lähes 1300 laukausta. Sen sijaan Pöystin 19-vuotias tyttöystävä Suonenjoella syntynyt Irja Jalkanen pääsi juoksemaan yön pimeydessä poliiseja pakoon ja kahlaamaan Keravanjoen yli, vaikka oli haavoittunut sekä lantioon että reiteen.

Irja Jalkasta ei koskaan tavoitettu eikä hän tiettävästi sodan jälkeen halunnut muistella menneitä. Kun laulaja Kari Tapio kuoli, niin Suonenjoen paikallislehden muistokirjoituksessa kerrottiin hänen kuuluneen Jalkasten köyhään vasemmistolaiseen sukuhaaraan, joka sukuhaara oli kuitenkin onnistunut tuottamaan pappeja. Luulen, että Irja Jalkanenkin kuului juuri tähän Jalkasten suvun köyhään vasemmistolaiseen sukuhaaraan.

https://www.suomalainen.com/products/minne-katosi-antti-jarvi-1#productDescriptionLarge

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti