tiistai 19. joulukuuta 2023

Rääpykset

Kielipäätäni ei voi suinkaan moittia; ei ainakaan liiaksi. Kuitenkin neljää kieltä olen luullut hallitsevani hyvin, eli suomee ja savvoo, hiljoo ja kovvoo. Nyt kuitenkin huomaan, etten hallitse suomenkaan murteita riittävästi.

Nimittäin lainasin kirjastosta eilen sekä paksun kirjan nimeltään Kiinan poliittinen järjestelmä että Simo Rantalaisen muistelmat nimeltään Simo siellä jossain. Jostain syystä Simo kiinnosti minua Kiinaa enemmän, joten aloitin lukemisen sillä.

Jo kirjan alussa Rantalainen kertoo suvustaan ja paljastaa, etteivät hänen mummonsa ja vaarinsa välit olleet ainakaan aina lämpimät, koska vaari oli ankara ja otti silloin tällöin niin sanotusti kuppia. Vaari myös passautti itseään kovasti.

Tosin kyllä kannakselainen mummo osasi ainakin välillä pitää puolensa. Kun vaari kerran vaati mummolta silakkapihvejä tiuskaisi puoliso, että:

"Kuuleha sie, mie situ siun rääpyksilleis". Lukijan onneksi Simo Rantalainen kääntää mummonsa lausuman kirjakielelle seuraavasti: " Kuulehan sinä, minä paskon silakoidesi päälle".

Edellä kerrottu sai minut päästämään selkäkeikkanaurun, vaikka maailman tilanne onkin synkkä. Lisätietoa Rantalaisen kirjasta löytyy tästä:
https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/simo-siella-jossain/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti