lauantai 18. helmikuuta 2023

Taisto Reimaluoto esiintyy

No seuraava on sitten ihan pähkähullua ja uskomatonta, mutta totta. Eilen epäilin, että sisäsavolainen väki on poikkeuksellisen rivokielistä, koska uskoakseni tänään Uukuniemellä julkisessa huvitilaisuudessa esitettävät Kalevalasta ja Kantelettaresta epäsiveellisinä sensuroidut kansanrunot ovat vesantolaisen Paavo Korhosen ja kärkkääläisen Pentti Lyytisen tuotoksia. Eräs kommentaattori muisteli, että iloisella 80-luvulla kyseisiä hengentuotteita olisi esitetty jopa televisiossa.

Ja niinhän se näyttää olevankin. Youtubesta löytyy tuosta tilaisuudesta nauhoitettu Suomen kulttuurihistorian rivoin musiikkiesitys, ja kukapa sen oikein esittääkään. Luonnollisesti Taisto Reimaluoto, joka on Suonenjoen Kärkkäälän kylän Sikasia. Jostain syystä tuollaiseen musiikkiesitykseen hyvin sopiva sukunimi on pitänyt vaihtaa toiseksi.

Kovia miehiä olivat Kärkkäälän Sikaset muutenkin kuin laulajina. Nimittäin joskus sodan jälkeen, kun maassamme pyrittiin puulla parempiin päiviin ja metsätöihin kaivattiin kovia miehiä, niin Vierumäen kankaalla järjestettiin Suomen hakkuumestaruuskilpailut, jonne isänikin lähti yhdessä naapurinmiehen, eli Taisto Reimaluodon sedän Esko Sikasen kanssa.

Suomessa lienee siihen aikaan ollut puolisen miljoonaa metsien miestä eivätkä Kärkkäälän miehet oikein pärjänneet. Sikasen Esko tosin sijoittui kisassa toiseksi, mutta isäni oli vasta viides. Kilpailu oli kaksipäiväinen tapahtuma ja väliyönä roimat metsurit olivat kuulema viettäneet sangen railakasta elämää, mutta pahennusta herätti vain radioselostaja Pekka Tiilikainen.

Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan tunnelmaan sopivaa musiikkia Taisto Reimaluodon esittämänä, mutta varoitan, että äänite saattaa järkyttää herkimpiä kuulijoita, sillä noin pahasti ns. hyvää makua ei ole maamme sähköisissä viestimissä toista kertaa loukattu. Mutta yleisöllä näyttää olevan niin hauskaa, että esitän, että Savonlinnan oopperajuhlien aikaan tuo 80-luvulla televisioitu tapahtuma uusitaan vaikkapa Savonlinnan jäähallissa. Sitä tilaisuutta ei muuten tarvitsisi tukea verorahoilla. https://www.youtube.com/watch?v=OwMAA0CxcBs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti