perjantai 10. helmikuuta 2023

Kuikka-Koponen

 

Huuhaa-Suomen historiaa tutkiessani tuli mieleeni, että jos olisin vähän nuorempi ja paljon rahalle persompi mies, niin tietäisin konstin, jolla löisin rahoiksi. Rehellisellä työllä tai rehellisellä yritystoiminnalla on työlästä rikastua, mutta tutkimusten mukaan paras bisnes on perustaa uusi uskonto. Uuden uskonnon voisin perustaa vaikkapa lähes naapurin miehen eli Kuikka-Koposen kultin ympärille.
 
Leppävirralla syntynyt ja Jäppilässä kuollut Abel Koponen eli Kuikka-Koponen (1. joulukuuta 1833 – 12. joulukuuta 1890) oli savolainen silmänkääntäjä ja kansanparantaja, josta on säilynyt suomalaisessa kansanperinteessä runsaasti kertomuksia. Häntä pidetään yleisesti Suomen tunnetuimpana silmänkääntäjänä ja elinaikanaan hän ällistytti monia ihmisiä taioillaan. 
 
Lainaan nyt suoraan Wikipediaa, jonka mukaan "nykypäivään saakka on säilynyt useita kertomuksia hänen erikoisista tempuistaan. Kerrotaan, että Koponen oppi taitonsa Pietarissa intialaiselta fakiirilta palkinnoksi tämän hengen pelastamisesta. Elinaikanaan häntä pidettiin hyvin outona persoonana, ja myös hänen temppunsa olivat usein varsin kummallisia. 
 
On muun muassa säilynyt useita kertomuksia, joissa Koponen menee hevosen peräaukosta sisään. Koposen tempuille tyypillistä oli, että niissä usein joku ahne tai itsekäs henkilö saatettiin naurunalaiseksi. Useissa myös autetaan heidän puutteenalaisia uhrejaan."
Itse olen jostain lukenut, että Kuikka-Koponen pystyi myös silminnäkijöiden todistuksen mukaan onkimaan kaloja lattian raoista ja maksamaan velkansa sanomalehdestä leikatuilla paperin paloilla.
 
Näköjään joku toinenkin on kiinnostunut tämän savolaisen silmänkääntäjän elämästä, koska Heikki Prepula on tehnyt Koposesta kertovan lyhytanimaation Konstmanni Kuikka-Koponen (1979). Jyväskylän ylioppilasteatteri teki vuonna 2016 Koposen elämään ja hänestä kulkevaan kansanperinteeseen pohjautuvan näytelmän Nimetön – eli kuinka Kuikka Koponen huijasi koko ihmiskunnan Kuopion torilta avaruuteen. 
 
Mielestäni Kuikka-Koposen toiminta vetää vertojaan erään reilut 2000 vuotta sitten Palestiinassa vaikuttaneen saarnamiehen toimintaan ja myöskin Savon Sanomissa lapsuudessani seikkailleen MR Jackin, joka muissa lehdissä tunnettiin Taika-Jiminä, toimintaan. Hänhän ratkaisi ongelmat hypnoottisella eleellä ihan Kopos-Aapelin tapaan. Taika-Jim vaikutti aikoinaan ratkaisevasti maailmankuvani kehittymiseen.
Kuikka-Koposen elämästä ja teoista löytyy lisätietoa tästä linkistä: 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuikka-Koponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti