maanantai 20. helmikuuta 2023

Lyytisen Pena

 Vaan komia graniittipaasi on tuotu runonlaulaja Pentti Lyytisen haudalle Rautalammilla. Epäilen, että komia graniittipaasi on tuotu paikalle itse Helsingin herrojen toimesta, sillä 1800-luvun alkupuolella Pentti Lyytinen, joka sivumennen sanoen on syntynyt Kärkkäälän Piispalanmäelle ja on kuollut Wikipedian mukaan myös Suonenjoella, oli huomattava yhteiskunnallinen vaikuttajahenkilö, joka ansaitsisi edes pronssilaatan Piispalanmäelle.

Lyytinen oli niin arvostettu runoilija ja runonlaulaja, että hänet kutsuttiin ensimmäisenä rahvaan edustajana Suomalaisen kirjallisuuden seuran jäseneksi. Monia muitakin huomattavia yhteiskunnallisia tehtäviä hänelle siunaantui. Nuorempana hän toimi mm. lautamiehenä ja kuudennusmiehenä. Kuudennusmies oli seurakunnan monista tehtävistä vastannut luottamusmies.

Muista tehtävistä hän joutui luopumaan juoppouden vaivan vuoksi, mutta Suomen Pankin tilintarkastajana hän kuitenkin sai jatkaa talonpoikaissäädyn edustajana, koska Suomen Pankin tehtäviä voi ilmeisesti hoitaa myös kännissä. Hänen viitoittamallaan tiellä Suomen Pankin palveluksessa jatkoi sittemmin toinen kuuluisa Savon poika Ahti Karjalainen.

Enpä malta olla kertomatta sitä, että kun kerran työporukalla vierailimme Helsingin Ateneumissa, niin kuinka ollakaan ensimmäisen huoneen ensimmäisessä taulussa, jonka Robert Ekman oli maalannut, Pentti Lyytinen luki runojaan talonpoikaistuvassa. En malttanut olla mainitsematta, että Pena on Kärkkäälän poikia kuten minäkin ja että melkein me kaikki ollaan samanlaisia.

Jostain syystä tuo Lyytisen hautakivi on komiampi kuin lähistöllä sijaitseva Vihta-Paavo Korhosen vastaava, vaikka Puavo keksi Kalevalan.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti