perjantai 3. helmikuuta 2023

Mihail Šiškin

 "Venäjän politiikka on viime vuosina perustunut yksinäisen vanhenevan miehen pelkoon. Hän tietää tarkkaan, millainen loppu diktaattoreilla on. Hän tietää, että arvokas siirtyminen eläkkeelle on luksusta, jota hän ei voi enää itselleen suoda. Eläkepäiviä viettävä vallananastaja on absurdi ajatus - suurkaania odottaa parhaassakin tapauksessa vankila. Gaddafin lopun kaltainen päätös ei sekään ole poissuljettu. Siksi hänen täytyy taistella katkeraan loppuun saakka vallastaan, maksoi mitä maksoi. Hän tietää, että viholliset ja sodat ovat diktaattorin elämäneliksiiriä. Venäläisellä, ukrainalaisella tai syyrialaisella ihmiselämällä ei ole hänelle mitään merkitystä."

Itsekin ajattelen juuri noin, vaikka en osaa asiaa yhtä hyvin ilmaista kuin Sveitsissä asuva hieno venäläiskirjailija Mihail Šiškin, jonka kirja Sota vai rauha - kirjoituksia Venäjästä ja lännestä ilmestyi juuri ja jonka juuri lukaisin alle vuorokaudessa. Teos on tällä hetkellä ainakin Helsingin kaupungin kirjaston varatuin kirja eikä syyttä - suosittelen sitä kaikille maailmanmenosta ja varsinkin Ukrainan sodasta kiinnostuneille.

Ennustan, että Mihail Šiškin tulee vielä saamaan Nobelin kirjallisuuden palkinnon, jos vain elää saa ja noin 10 vuotta vankeutta, mikäli palaa Putinin Venäjälle. Mihail Šiškin on harvinaisen viisas ja rohkea ihminen ja hänestä Venäjä saisi valistuneen itsevaltiaan, mikäli Putinin hallinto romahtaa. En oikein jaksa uskoa, että entisessä hyvässä itäisessä naapurissa vielä vuosikymmeniin siirrytään toimivaan demokratiaan. Tosin Luoteis-Venäjän tasavallassa, jonka pääkaupunki olisi Pietari, saattaisi demokratia toimiakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti