perjantai 24. helmikuuta 2023

ARMOTTOMIMMAN JA KENELLEKÄÄN TARPEETTOMIMMAN

Tänään tulee kuluneeksi vuosi Venäjän mitä ARMOTTOMIMMAN JA KENELLEKÄÄN TARPEETTOMIMMAN SODAN suurhyökkäyksen alkamisesta ja niinpä tämän päivän tunnelmaan sopii hyvin hiljentyä Summan taistelupaikalle pystytetyn muistolaatan ääressä, jonka kuvasin viitisen vuotta sitten.

Mikäli kyrillisiä kirjaimia yhtään ymmärrän, laatan ovat vuonna 1991 pystyttäneet edesmenneen Neuvostoliiton inkeriläis- ja karjalaisjärjestöt. Ymmärrän hyvin, että Neuvostoliiton karjalaisjärjestöt surivat kovasti Summan tapahtumia, koska sotivathan siellä suomalaiset ja tverinkarjalaiset toisiaan vastaan. Divisioona, joka talvisodassa tuli hirmuisin tappioin Summassa suomalaisten linjojen läpi, oli koottu Tverin Karjalasta. Tavallaan kysymyksessä olivat siis uukuniemeläiset paluumuuttajat.

Laatan pystyttämisen aikoihin viimeisillään olevassa Neuvostoliitossa kokeiltiin hetken demokratiaa ja sananvapautta, joten tuollaisetkin kirjoitukset silloin hyväksyttiin eivätkä ne tuottaneet syytettä esimerkiksi pedofiliasta, kuten nykyään saattaisi tapahtua.

Vaikka Neuvostoliitto oli ateistinen valtio, huomaa tekstin saaneen vaikutteita ortodoksisesta uskosta. Laatan viesti on seuraava:

1939-1940 TEILLE JUMALAN SUOMAN MAALLISEN ELONTIENNE LOPPUA SAAVUTTAMATTOMILLE JA ARMOTTOMIMMAN KENELLEKÄÄN TARPEETTOMIMMAN SODAN TAISTELUKENTÄLLÄ KAATUNEILLE - OMISTAMME SURUMME JA IKUISEN MUISTOMME.

Jos Neuvostoliiton karjalaiset ja inkeriläiset heimoveljemme korostivat talvisodan tarpeettomuutta, niin suomalaisilla saattaa olla sodan luonteesta toinen käsitys. Minusta kuitenkin tuollainen muistolaatta olisi erittäin sopiva Ukrainassa kaatuneiden venäläisten haudoille.

Kun suomalaiset sattuneesta syystä vuosi sitten kääntyivät yhdessä yössä Nato-jäsenyyden kannalla, huomattava venäläinen yhteiskunnallinen vaikuttaja Dimitri Medvedev muistutti eräässä puheessaan suomalaisia tuon Summan muistolaatan tekstistä ja silloin itselleni jäi sellainen käsitys, että hän täysin virheellisesti uskoi laatan olevan Suomen valtion pystyttämä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti