sunnuntai 5. helmikuuta 2023

Mihail Hodorkovski

Joskus elättelin toiveita, että aikoinaan Venäjän rikkain mies Mihail Hodorkovski olisi saattanut muuttaa Venäjän normaaliksi demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota kunnioittavaksi eurooppalaiseksi valtioksi, mutta sitten hänelle kävi kuten kävi.

Joskus kymmenisen vuotta sitten olin turistibussissa, joka ajoi Stalinin kanavan varrella sijainneen synkän vankilan ohi, jossa Hodorkovski kärsi elinkautiselta vaikuttanutta tuomiotaan ja ällistyksekseni havaitsin hänen kävelevän muina miehinä kaikessa rauhassa lähistöllä olevalla tiellä. Tietenkään mies ei ollut Hodorkovski, vaan hänen kaksoisolentonsa, mutta kuitenkin kokemus oli hämmentävä.

Aikoinani uskoin, että Hodorkovskista olisi saattanut tulla ihan hyvä Venäjän presidentti. Hän ei olisi tietenkään vaaleissa menestynyt, koska oli juutalainen, mutta koska hän oli maan rikkain mies, olisi hän ollut äänten laskentavaiheessa vahvoilla.

Kuitenkin Mihail Šiškinin Sota vai rauha -kirjan luettuani olen valmis tarkistamaan kantaani Hodorkovskin suhteen. Lainaan nyt suoraan Šiškinin kirjaa:

"New Times -lehdelle antamassaan haastattelussa Mihail Hodorkovski kertoi olevansa itse valmis lähtemään sotaan "venäläisten" alueiden säilyttämiseksi osana federaatiota:

NT: Enta Pohjois-Kaukasia?
MH: Territoriaalinen integriteetti on ongelmista vaarallisin. Uskon, että Pohjois-Kaukasian itsenäistyminen (federaatiosta) merkitsisi pikaisesti arvioiden kahta miljoonaa uhria. Sota on mielestäni surkea juttu - mutta kysytään, valitsenko Pohjois-Kaukasian jaon vai sodan, valitsen sodan. Jos aivan konkreettisesti kysytte, lähtisinkö sotaan, vastaan, että lähtisin. Se on meidän maatamme. Me olemme sen valloittaneet."

Tuon luettuani alan ymmärtää paremmin sitä, miksi eräät lännen johtajat venkoilevat Ukrainan avun suhteen. He varmaankin pelkäävät, että Putinin joukot kärsivät rökäletappion, jonka jälkeen Venäjä ajautuu kaaokseen ja hajoa sisällissodassa lukuisiksi pikkuvaltioiksi, joista eräillä olisi ydinaseita käytössään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti