tiistai 14. helmikuuta 2023

Pitkä-Taneli

Kainuun jättiläisille, joista aiemmin kerroin, on löytynyt lääketieteellinen selitys. Poikkeuksellisen pituuden takana on AIP-geenivirhe, joka aiheuttaa muun muassa jättikasvuisuutta. Tämän asian tiimoilta julkaistiin vuonna 2006 Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkimus, joka liittyy Paltamon alueen jättiläisiin.

Ilmeisesti kainuulaista jättikasvuisuutta on esiintynyt myös Vienan-Karjalassa, koska jostain olen lukenut, että Kostamuksen rakennustöiden aikaan olisi sieltä löytynyt tuohiarkkuja, joissa oli kaksimetristen jättiläiden luita. Epäiltiin, että vainajat olisivat olleet Juho Vesaisen johtaman kaukopartion aikaansaannoksia.

Nykyään lääketiede pystyy estämään terveydelle vaarallisen jättikasvuisuuden ja niinpä Suomen koripallomaajoukkueella on krooninen keskushyökkääjäpula. Tosin joskus 60-luvulla, jolloin koripallomaajoukkueemme valmistautui Tokion olympialaisiin jostain itärajan puolesta löytyi jättiläinen, joka kutsuttiin maajoukkueleirille tehovalmennukseen.

Valmentaja Kallu Tuominen kertoo muistelmissaan, että eräänä lauantaiaamuna, kun muu joukkue valmistautui urheiluasussa treeneihin, niin tämä jättiläinen tallusteli paikalle pikkutakissa ja kun valmentaja tivasi tähän syytä, vastasi tämä, että "Kuule sie poika, mie piän nyt holipäivän."

Wikipedia kertoo, että Daniel Cajanuksen pituutta ei ole pystytty luotettavasti selvittämään ja tarinoissa vaihteluväli on 230-283 cm. Elämänsä loppuvaiheet 46-vuotiaana kuollut jättiläinen vietti Hollannin Haarlemissa ja siellä hänen pituusmerkkinsä tehtiin paikallisen kirkon pylvääseen 264 senttimetrin korkeudelle. Cajanuksen reisiluu on näytillä jossain Hollannin museossa ja siitä ehkä alan asiantuntijat voisivat päätellä, onko hän ollut ihmiskunnan historian suurin ihminen.

Lisätietoa Pitkä-Tanelista löytyy tästä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Daniel_Cajanus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti