keskiviikko 15. helmikuuta 2023

Räpylä-Niiranen

Kerronpa lisää Savoon liittyviä kansantarinoita, joita Huuhaa-Suomen historian lukeminen palautti mieleeni. Heikki Niiranen syntyi Iisalmen puolessa noin 300 vuotta sitten. Tarinoiden mukaan mies pantiin alulle järvessä tilanteessa, jossa hänen vanhempansa olivat uimassa, ja vetehinen lienee päässyt jotenkin sotkemaan selvää asiaa.

Niinpä poika sai syntymälahjanaan räpylämäiset kalvot sormien ja varpaiden väliin. Tiedekin tuntee tämänlaisen geneettisen poikkeaman. Ymmärrettävistä syistä Heikki Niirasta alettiin kutsua Räpylä-Niiraseksi. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa,että kapitalistinenkin tiedemies on jo myöntänyt, että alun perin ihmislajimme ei kirmaillutkaan savanneilla, vaan olimme vesiapinoita, joten räpylämutaatiolle löytyy evoluutiosta hyvä selitys.

Itse en tosin ole kuullut, että ainakaan Suomessa esiintyisi tällä hetkellä räpyläsavolaisia, mutta sellaisesta samankaltaisesta geenivirheestä olen lukenut, että joillakuilla on syntyessään kuusi varvasta. Tällainen ominaisuus on esimerkiksi nyrkkeilijä Eva Wahlströmillä, mutta välttämättä sen poikkeaman selityksenä ei ehkä ole geenivirhe vaan se, että hänen isänsä oli töissä Loviisan ydinvoimalassa.


Kuten ymmärrettävää onkin, niin Räpylä-Niirasesta kehittyi todellinen vesipeto, joka nykyajan olympialaisissa korjaisi mitaleja kasapäin eräiden norjalaisten ampumahiihtäjien tapaan. Uintilajejahan on olympiakisoissa tuhottoman paljon, koska jostain syystä uinnissa kilpaillaan vatsallaan ja selällään sekä etu- että takaperin etenemisessä toisin kuin vaikkapa juoksulajeissa.


Räpylä-Niirasen ylivertaisista vesiominaisuuksista kiertää monenlaista juttua, joiden todenperäisyys jäänee pitkälle kuulijan vastuulle, kuten Savossa on tapana. Hurjin on tarina, jonka mukaan hän löi talvella hevosmiehen kanssa vetoa Maaninkajärven ylittämisestä. Kun hevosmies saavutti vastarannan vaahtoavalla ajokillaan, istui sukeltamalla edennyt Räpylä-Niiranen siellä jo räpyläisiä jalkojaan vedessä huljutellen. En ole tutustunut tarkemmin tapaukseen, mutta epäilen, että tarinassa on paljon Lapin lisää, vaikka tapahtumapaikka oli Savo.

Tässä lisätietoa Räpylä-Niirasesta: https://fi.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4pyl%C3%A4-Niiranen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti