maanantai 12. syyskuuta 2022

Raja railona

 

Minulle on kerrottu Uukuniemellä, että lähin naapuri itärajan takana on eläkkeellä oleva upseeri, joka on sitä mieltä, että vallattu Karjala olisi palautettava takaisin Suomelle. Mielipide saattaa tietysti olla vieraskoreutta.
 
Pari päivää Uukuniemen Kalasatamassa kansain kohtaloita huokaillessani muistelin taas nuorena nukkuneen heinolalaisen skitsofreenisen, tuberkuloottisen ja harhaviettisen runoilijan Uuno Kailaan Rajalla-runoa ja tajusin, että säe, jossa sanotaan, että
"Kaukaa, aroilta kohoaa
Iivana Julman haamu.
Turman henki, se ennustaa:
verta on näkevä aamu"
on sattuvasti sanottu, koska Iivana Julman väkivallan perinnöstä Venäjällä ei ole vieläkään päästy eroon.
 
Putin on antanut ymmärtää olevansa Pietari Suuren työn jatkaja, mutta sitä hän ei ole, sillä Pietari Suuri halusi tehdä maastaan eurooppalaisen, mutta nykyinen tsaari näyttää päinvastoin haluavan eristää maansa Länsimaista. Putinia voi hyvinkin pitää Iivana Julman perinteen jatkajana.
Minusta runoilija Kailas ei ollut mikään sotahullu suursuomihörhö, kuten monet uskovat, vaan herkkä taiteilija, joka vaistosi ihan oikein ajan hengen 30-luvun alussa ja osasi aivan oikein ennustaa, että verta on näkevä aamu, kuten sitten tapahtuikin. 
 
Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan tunnelmaan sopivaa lausuntaa, eli entisen SKP:n varapuheenjohtaja Taisto Sinisalon serkkupoika Veikko Sinisalo esittää Uuno Kailaan runon Rajalla sillä kalliimmalla tavalla eli väristyksin:
 
https://www.youtube.com/watch?v=IgEyaVZ3bqk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti