torstai 29. syyskuuta 2022

Jamppa

 

Pari iltaa sitten kerroin, että haitaristi Viljo Vesterinen eli vain 54- vuotiaaksi, joka lienee viihdetaiteilijoiden keskimääräinen elinikä. Ihmisten viihdyttäminen on raskasta työtä, eivätkä alan ammattilaisten elämäntavat välttämättä ole terveyttä suosivia, sillä artistit eivät useinkaan jaksa pidättäytyä keikan jälkeen pelkästään jääveteen ja ituihin. Tässä yhteydessä kannattaa kuitenkin muistaa, että alkoholistit elävät keskimäärin vain 48-vuotiaiksi.

Tässä tilastotietoa liian nuorena nukkuneista viihdetaiteilijoista:

Irwin Goodman 47 v

Junnu 52 v

Kirka 56 v

Olavi Virta 62 v

Tapsa 64 v

Juice 56 v

Taisto Tammi 34 v

Unto Mononen 37 v

Gösta Sundqvist 46 v

Sammy Babitzin 24 v

Cisse Häkkinen 39 v

Albert Järvinen 40 v

Kari Tapio 65 v

Heinäsirkka 61 v

Kikka 41 v

Olli Lindholm 54 v

Jamppa Tuominen 49 v

Reijo Lumisalmi 38 v (Suomussalmella syntynyt harrastajamuusikko ja kuorma-auton kuljettaja, jonka tunnetuimpia sävellyksiä ja sanoituksia ovat iskelmälaulaja Reijo Kallion hittikappaleet ”Yksinäinen” ja suosittu häävalssi ”Suvivalssi”.)

Jorma Lyytinen 28 v

Jussi Hakulinen 57 v

Enpä malta olla kertomatta, että nykyinen parturini on entinen muusikko, joka säesti esimerkiksi Jamppa Tuomista, joka oli kohtuuttoman hyvä laulaja maamme tanssilavoille, sillä hänen paikkansa olisi ollut maailman oopperalavoilla.

Sen lisäksi, että Jamppa oli monipuolisesti lahjakas muusikko, hän oli myös poikasena lahjakas jalkapalloilija ja myöhemmin kova OTP:n kannattaja. Ainakin hyvän tarinan mukaan Jamppa vietiin joskus huonossa kunnossa sairaalaan, syitä voin vain arvailla ja kun mies palasi teho-osastolla muutaman päivän jälkeen tähän reaalitodellisuuteen, ensimmäinen kysymys oli, että ”mites OTP”. Parturini ei kumonnut tarinan paikkansapitävyyttä, joten levitän tietoa tapahtuneesta tästä lähtien täytenä totena.

Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan tunnelmaan sopivaa musiikkia, joka todistaa, että Jamppa Tuominen oli laulajana lähes Mauno Koiviston luokkaa, joka ainakin Timo Bergholmin kirjoittaman elämänkerran ”Kiihkeä Koivisto” mukaan suunnitteli oopperalaulajan uraa ennen kuin siirtyi politiikan puolelle. 

https://www.youtube.com/watch?v=DLjNLn-_LGQ

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti