keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Neuvostoliiton sankari


Kuten eilen kerroin, törmäsin Uukuniemellä eläkkeellä olevaan Petroskoin museon Kalevala-osaston johtajaan ja kysyin, onko hänellä tietoa ennen sotia jossain kaupungin keskeisellä paikalla sijainneen Stalin-monumentin kohtalosta. Olen samaa asiaa kysynyt moneltakin tapaamaltani petroskoilaiselta, mutta kenelläkään ei ole ollut tietoa monumentin nykyisestä tilanteesta. Tietoa asiasta ei ollut museoalan ammattilaisellakaan.

Kun muutama vuosi sitten kunnioitin läsnäolollani Petroskoita, nuori ja viehättävä opas, sukupuoli jääkööt mainitsematta, kertoi, miten jatkosodan alussa kaupungin isänmaalliset kansanvoimat piilottivat keskustassa jököttävän Leninin patsaan eikä sitä jätetty miehittäjän häväistäväksi. Tällä hetkellä suomalainen ja venäläinen historiantutkimus eivät siis tunnu elävän samassa todellisuudessa.

Nimittäin jokainen suomalainen, joka yleensä jotain tietää, tietää, että Petroskoin Leninin patsas jäi suomalaisten käsiin ja vaikka suomalaiset Karjalassa paljon pahaa tekivätkin, niin Leninin ja Kirovin patsaita kohdeltiin taiteellisista syistä arvostavasti ja ne purettiin ja siirrettiin varastoon. Äänisen punagraniitista veistetty Lenin patsas oli niin taitavasti veistetty, että jopa kengännauhat olivat selvästi näkyvillä. Leninin patsaan paikalle asetettiin vanha kenttätykki.


Sen sijaan historiaa tutkiessani olen törmännyt tietoon, ettei vallattua Stalinin monumenttia kohdeltu kunnioittavasti, vaan se otettiin hyötykäyttöön ja sitä käytettiin jonkin montun, varmaankin pommikuopan, täytteenä. Voi olla, että patsas on montun täytteenä edelleenkin ja odottaa poliittisten suhdanteiden muuttumista naapurissa.

SA-kuva-arkistosta löytyy kuva, jonka kuvatekstissä lukee, että "Kuvaajalle tunnistamaton patsas Petroskoin keskustassa." Epäilen, että teksti on ns. railakasta sotilashuumoria.

Itse, joka en ole suomalaiselta yhteiskunnalta muuta kunnianosoitusta saanut kuin 50 metrin uintimerkin vuonna 1967, olen ajatellut, että mikäli poliittiset suhdanteet muuttuvat sellaisiksi kuin pelkään ja naapurissa palataan takaisin stalinismiin, kaivan esille tuon ihmiskunnan historian kolmen pahimman massamurhaajan joukkoon lukeutuvan tyrannin monumentin. Luulen, että sen jälkeen minulle myönnetään Neuvostoliiton sankarin arvo ja asema.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti