maanantai 19. syyskuuta 2022

Pohjolan kummituslentäjä

 

Luinpa tuossa Jussi Kukkosen puhdashenkisen poikien seikkailukirjan Pohjolan kummituslentäjä. Kirja ilmestyi vuonna 1938, jolloin Lapin ilmatilassa lentelivät tunnistamattomiksi jääneet lentävät laitteet. Salamyhkäisyyden tuntua asian tiimoilla lisäsi myös se, ettei asiasta silloin juurikaan annettu virallisia tiedotteita.
 
Tietenkin iso osa koneista oli venäläisiä, mutta se ei varmaankaan ollut syy siihen, miksi asiasta vaiettiin. Luulisin, että osa tunnistamattomista lentävistä koneista oli myös suomalaisia, jotka tekivät vakoilulentoja Neuvostoliittoon. Sekään ei varmaan ollut lentojen pimittämisen perimmäinen syy.
 
Luulen, että suomalaiset tekivät vakoilulentonsa saksalaisten piikkiin, ja se oli syy salamyhkäisyyteen asian ympärillä. Eipä ole tainnut kukaan historiantutkija vielä selvittää asiaa perusteellisesti. Pohjolan kummituslentäjät olisikin hieno väitöskirjanaihe nykyajan kunnianhimoiselle sotahistorioitsijalle.
 
Kukkosen kirjassa syylliset kummituslentoihin selviävät helposti. He ovat suomalaisia kommunistiagentteja, jotka lentelevät itänaapurin asioissa. Mutta heidän käy huonosti sen jälkeen, kun kaksi kesälomalla Lapissa ollutta reipasta koulupoikaa heidät pidättää. Ja kaiken kruunaa lento kaapatulla koneella Lapin kairasta sivistyksen pariin.

 
Pojat olivat nimittäin saaneet lentämisen teoreettista opetusta Suojeluskunnan ilmailukerhossa ja pääsivät sitten soveltamaan taitojaan käytäntöön kaappaamallaan koneella. Ei kuulosta uskomattomalta, vaan kuulostaa hyvinkin ajankohtaiselta ja uskottavalta sen jälkeen, mitä joukko hurskaita etupäässä internetissä lentämistä opetelleet musulumaaninuorukaisia teki 11.9.2001.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti