perjantai 2. syyskuuta 2022

Kurjet lentävät

 

Ihmettelen itseäni, koska en ole Ukrainan sodan aikana juurikaan tuntenut sääliä niitä Venäjän hyökkäysarmeijan sotilaita kohtaan, joiden on ollut kuolemalla kuoltava tässä harvinaisen järjettömässä tapahtumassa. Palavan tankinkin nähtyäni olen vain ajatellut, että siitäs saitte.
 
Niinpä kannattaa palauttaa mieleen neuvostoliittolainen elokuva Kurjet lentävät, joka on kertomus sodan julmuudesta ja sen jättämistä vammoista ihmisten mieliin. Se on Mihael Kolozotovin ohjaus vuodelta 1957, jolloin Neuvostoliitossa elettiin suojasään aikaa ja elokuvaohjaajillakin oli taiteellisia vapauksia toisin kuin nyt.
 
Uskon, että harva on se silmä, joka pysyy kuivana filmin loppukohtauksen aikana. Siinähän kaunis Tatjana Samoilova odottelee kukkapuketin kanssa turhaan Boristaan asemalla riemuitsevan väkijoukon keskellä. Neuvostoliitossa oli sota-aikana vähän hidas tiedonkulku eikä sulhasen kohtalosta ollut täyttä varmuutta. Boris ei siis saapunut, mutta lännestä lensi kuitenkin kurkimuodostelma aseman yli. Venäläisen uskomuksen mukaanhan sodasta palaamattomat miehet ovat muuttuneet kurjiksi. Tuon loppukohtauksen voi katsoa tästä linkistä, jossa taustalla pehmeä-ääninen Mark Bernes laulaa kauniilla venäjän kielellä sävelmän Kurjet. https://www.facebook.com/watch/?v=2717724945128126
 
Ukrainan juutalainen Mark Bernes, joka oli alun perin sukunimeltään Neuman, joka viittaa juutalaisuuteen ja jonka nimen mies vaihtoi syistä, joita voi vain arvailla, levytti Kurjet vähän ennen kuolemaansa. Ehkä laulu oli hänen testamenttinsa ja hän toivoi kohta voivansa liittyä kurkiparveen kiitävään. Bernes, joka oli kova tupakka mies, kuoli keuhkosyöpään.

 
Meillä on mökin seinällä tuo Kurjet lentävät-elokuvan juliste, joka vahvistaa elokuvan luomaa käsitystäni siitä, että pikkuisen mitättömän oloinen oli kauniin Tatjana Samoilovan Boris ja se seikka lisää filmin koskettavuutta meidän kaikkien mitättömän oloisten miesten mielissä. Luulen, että jos Boris olisi selvinnyt hengissä sodasta, parin liitto ei olisi tullut kestämään, sillä sen verran epäsuhtainen pari olisi ollut kyseessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti