torstai 22. syyskuuta 2022

Lahjoja Lapin lapsille

Eikä vieläkään päästä pois Lapin taivaalta, jonne Kukkos-Jussin reipashenkinen poikakirja minut kannusti. Yle Areenassa on kuultavissa ohjelma Suomen hävittäjähankinnoista ja ohjelman ensimmäisessä osassa noin 17 minuutin jälkeen kuullaan mielenkiintoinen tarina eräästä kylmän sodan vakoilulennosta.

Itsekin muistan selvästi, miten vielä minun lapsuudessa kerättiin kouluissa vaateapua rajaseudun lapsille, kuten oikein olikin, mutta amerikkalaiset pistivät tässäkin asiassa koululaisia paremmaksi. Nimittäin koska Suomi ei voinut ottaa virallista Marshall-apua, niin Usa:n suurlähetystö järjesti vuosittain Lapin lapsille joululahjoja maan ilmavoimien koneella. Muistan, että Apu-lehtikin teki kauniin tarinan eräästä tällaisesta huoltolennosta ja niinpä itse suhtauduin tapahtuneeseen samalla tavalla, kuin Simpauttaja-romaanin Kuuno Taivainen, joka katsoi, että Simpauttaja on hyvä mies, kun köyhää auttoi.

Tosin edellä mainitussa radio-ohjelmassa kerrotaan, ettei kysymys ollut pelkästään Lapin lasten ilahduttamisesta, sillä joululahjoja vieneessä koneessa oli lahjojen lisäksi myöskin erinomaisen hyvä yli metrin objektiivilla varustettu vakoilukamera, jota käytettiin itärajaa pitkin lennettäessä, jonka sitten Suomen sotilasviranomaiset takavarikoivat tarkastuksen yhteydessä itselleen, kun konetta tankattiin Helsingissä.

Suomalaiset paheksuivat tapausta kovasti ja lähettivät tapauksen johdosta vallan nootin Usa:lle. Noottiin ei tullut virallista vastausta, mutta sen sijaan Suomen ilmavoimien esikuntaan saapui Amerikasta iso paketti, jossa oli kameran käyttöohjeet ja paljon peräti 200 millistä filmiä.

Tämä ohjelma kannattaa kuunnella: https://areena.yle.fi/podcastit/1-50471325

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti