tiistai 6. syyskuuta 2022

Kekkonen, Kukkonen, Kokkonen ja Kakkonen

Tarinan mukaan Kajaanin urheilukentällä, jossa oli vain neljä juoksurataa, juostiin joskus 1920-luvulla 100 metrin loppukilpailu, jossa lähtöviivalle asettuivat Kekkonen, Kukkonen, Kokkonen ja alkuerien paras kakkonen.

Mutta vaikka kirjailija Jussi Kukkonen olikin urheilumiehiä ja Kekkosen kavereita, hän ei ollut tuo Kukkonen, Tosin sikäli tuo pikajuoksija Kukkonen liittyy Suonenjokeen, että lukioluokkatoverini, joka ei ollut Kukkosia, kertoi tuon pikajuoksija Kukkosen olleen vaarinsa. Suonenjoen urheilukentällä järjestettiin 20-luvulla kovatasoisia yleisurheilukilpailuja, joissa tehtiin yksi Suomen ennätyskin, jonka teki Armas Valste korkeushypyssä. 

Valste oli melkoinen kumiukko, koska hän oli vain 178 cm pitkä ja painoi 80 kiloa, niin kuulaa hän työnsi silti 15.66, hyppäsi korkeutta190, pituutta 710 ja juoksi 100 metriä 11,3. Dopingilla tuloksia ei tuollaisia tuloksia voi selittää, mutta kannattaa Valste, kuten myös hänen vaimonsa, olivat innokkaita Pilliklubi-5:n polttajia.

Valsten vaimo oli muuten Suonenjoen Mustolanmäen Taavitsaisia, jolla kylällä on muuten asunut myös ensimmäinen tunnettu Urho Kekkosen esi-isä. Presidentti Kekkosen kova tukimies Jussi Kukkonen oli kotoisin naapurikylästä Rieponlahdesta.

Ainakin tarinan mukaan myös Jussi Kukkonen oli pikajuoksumiehiä, mutta tuloksista en tiedä. Kerrotaan, että Jussin poika Otso Kukkonen, joka jatkoi isänsä äkillisen kuoleman jälkeen Kainuun Sanomien päätoimittajana, olisi juossut satasen 11 sekunnin pintaan. Urkin ennätyshän oli tasan 11.

Suurimman urheilumeriittinsä Otso Kukkonen saavutti kuitenkin hiihtäjänä. Kun Kekkonen vuonna 1956 valittiin presidentiksi, hän lähti ensitöikseen Kainuuseen hiihtämään ja mukaansa hän huoli vain erään ilmeisesti edessä latua aukaisseen rajavartijan ja peräksi hiihtäjäksi pääsi Otso Kukkonen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti