keskiviikko 21. syyskuuta 2022

Anni

Jussi Kukkosen reipashenkisen poikien seikkailukirjan Pohjolan kummituslentäjän innoittamana olen tutkinut lappilaista ilmailuhistoriaa ja yllättäviä asioita on ilmennyt.

Kuvan tappovälineeksi harvinaisen veikeä MIG-17, oli pari vuotta sitten nähtävillä Keski-Suomen ilmailumuseon pihalla. Lentolaitteen väritys kaikkine söpöine ei-suojavärikoristeineen ei ole alkuperäisen sotilaallinen, vaan eräs peruskoulun ala-asteelainen Anni on sen suunnitellut ihan omasta päästään ja niinpä koko kone on nimetty Anniksi.

Suomen ilmavoimilla ei ole olut käytössään MIG-17-mallia, mutta kyllä sellainen on Lapinkin ilmatilassa lennellyt, vaikka asiasta ei aikoinaan julkisuudessa puhuttu. Ainakaan Helsingin Sanomien uutisarkistostakaan tapauksesta ei löydy tietoa. Suomen kansaa ei näköjään haluttu kylmän sodan aikaan hermostuttaa esimerkiksi tiedolla, että Suomen ilmatilassa Sallassa ottivat vuonna 1954 yhteen suurvaltojen vehkeet. Tapauksella oli monia silminnäkijöitä. Rajavartiosto vakuutti tiettävästi virallisesti, että eräiden lappilaisten kuulema konetykkien pauketta muistuttava ääni johtui ukkosesta.

Kaikki tietävä Wikipedia kuitenkin paljastaa, ettei pauke johtunut ukkosesta, vaan Sallan taivaalla käydystä ilmataistelusta ja paukuttelija oli saman merkkinen kuin kuvan veikeä Anni eli Mig-17 .Mainittakoon, että amerikkalaista kuusimoottorista pommikonetta oli ajamassa takaa myös Mig-15 koneita, mutta niiden nopeus ei riittänyt, mutta uudempien MIG-17 hävittäjien nopeus yllätti amerikkalaiset. Takaa ajettu pommikone lensi tiukan paikan tullen 900 km/t, mutta takaa-ajaja oli hieman nopeampi.

Wikipedia kertoo seuraavaa Mig-17:sta: "Konetyyppi ei ole koskaan lentänyt Suomen Ilmavoimissa. Kuitenkin kaksi MiG-17-hävittäjää ajoivat takaa 8.5. 1954 yhdysvaltalaista Harold Austinin ohjaamaa RB-47 Stratojet -lentokonetta Suomen Lapin ilmatilassa. Kolme RB-47-lentokonetta oli lentänyt tiedustelemaan ilmakuvauksella Norjanmeren kautta Murmanskin alueelle Kuolan niemimaalle ja Arkangelin satamia, puolustusvälinetehtaita ja muita sotilaallisia kohteita. Lentokoneita vastaan Neuvostoliitto lähetti MiG-15- ja MiG-17-hävittäjiä, joista viimeksi mainittuja RB - miehistöt eivät osanneet odottaa.

Sallassa Onkamojärven yläpuolella toinen kahdesta Suomen ilmatilaa loukaten takaisin lentäneen koneen miehistöstä huomasi olevansa MiG-17-hävittäjien takaa-ajamana. MiG-17:t tulittivat ja RB-47 sai vaurioita polttoainesäiliöönsä sekä radioonsa kyeten kuitenkin palaamaan tukikohtaan Englantiin. Paikalliset asukkaat onnistuvat seuraamaan ilmataistelua, joka pyrittiin salaamaan salaamalla sitä koskevat asiakirjat Suomen ulkoasiainministeriössä. Uusi Suomi oli jo kuitenkin tehnyt asiasta artikkelin, minkä vuoksi Suomen ulkoasiainministeriön poliittisen osaston päällikkö, Eero A. Wuori leimasi uutisen humpuukiksi. Lopuksi asia jouduttiin kuitenkin myöntämään. Eduskunnan ulkoasiaivaliokunnan jäsen Johannes Virolainen kuitenkin esitti salaamisyrityksen perusteluksi sen, että haluttiin välttää Suomen joutuminen osalliseksi suurvaltojen välisistä ristiriidoista."

Sitä Wikipedia ei kerro, että Sallan ilmataistelu saattoi hyvinkin olla innoittajana Stanley Kubrickin elokuvaan Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti