sunnuntai 17. huhtikuuta 2022

R------NEN

Venäjällä on kuulemma tullut voimaan laki, jossa kriminalisoidaan tyranni Putinin rinnastaminen tyranni Hitleriin. Ymmärrän täysin sen, ettei Putinia ja Hitleriä voi verrata, koska Hitler toimi kaikessa hirveydessään rationaalisesti ja järjestelmällisesti. Sen sijaan tyranni Putin on aloittaessaan laajennetun itsemurhansa, jota erikoiseksi sotilasoperaatioksi myös kutsutaan r------yt melkein kaiken.


Muuten joku itsensä pöhköksi lukenut lisenssi voisi tehdä väitöskirjan tuosta sanasta r----iä, joka nykysuomessa tarkoittanee pilata jotain. Virossa r---iä-sanaa ei tunneta, vaan siellä käytetään ilmaisua vene võrk, joka tarkoittaa venäläistä työtä.

Olen kuitenkin lukenut jostain, että alun perin Itä-Suomessa sanalla r---iä ei ole mitään tekemistä venäläisten kanssa, vaan r-----nen tarkoitta vain asioiden pilaamista ja itäsuomalaiset kyllä tuntevat Venäjän ja tietävät, että siellä osataan tehdä ihan hyvääkin työtä.


Niinpä esimerkiksi lähellä maamme itärajaa sijaitseva Pietari on yksi maailman hienoimmista kaupungeista ja ilman muuta maailman kulttuuripääkaupunki. En juurikaan ole elämässäni muuta kiertänyt kuin tahkoa, mutta olen kuitenkin käynyt Pietarin lisäksi myös Venetsiassa ja Firentzessä ja kyllä minusta Pietari on noista kaupungeista hienoin.


Tosin olen hieman jäävi tässä asiassa, koska 1700-luvun alussa nykyisen Talvipalatsin paikoilla asui muudan Sipi Koivisto, jonka uskon olleen sukulaismiehiä. Nimittäin ison vihan aikana Pietari Suuren rakennusprojektia vastustivat raivoisasti inkeriläiset Kivekäs-sissit, jotka eivät hyväksyneet maaorjuutta ja olivat lähellä jopa onnistua tappamaan Pietari Suuren.


Muistaakseni noin 400 kivekkäästä säilyi hengissä noin 40 ja heistä 25 pakeni Suomeen. Suonenjoen erämaahan asettui asumaan heistä kolme ja Leppävirran erämaihin myös kolme. Heidän kaikkien sukunimeksi muuntui myöhemmin Koivistoinen, koska Savossa ihmisen nimessä täytyy olla pikkuisen vähättelevä nen-pääte.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti