keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

YDINKATASTROFI

Ei ollut ilmeisesti palaen ja räjähdellen ilmeisen haasteellisen merisään upottamassa Moskva-aluksessa ydinaseita, koska Säteilyturvakeskus ei ole ilmoittanut radioaktiivisuuden lisääntymisestä maassamme. Vaikka ydinaseet eivät olisi räjähtäneetkään, olisi niiden sisältämä uraani ja plutonium saattaneet päästä ympäristöön. Nähtäväksi jää, miten Ukrainan kolmisenkymmentä ydinreaktoria selviävät eilen kovasti kiihtyneen erikoisen sotilasoperaation aiheuttamista vaaroista


Tässä yhteydessä on mieleeni palannut pari vuotta sitten lukemani ukrainalais-amerikkalaisen historian professori Serhii Plokhyn kirja Tsernobyl - Ydinkatastrofin historia. Sen luettuani ymmärsin aiemmin kirjoittaneeni ropakantaa.

Olen nimittäin joskus väittänyt, että Tsernobylissä nimenomaan testattiin sitä, saako räjähtämättömäksi suunniteltua laitosta räjähtämään ja koe onnistui. Tosiasiassa Tsernobylissä testattiin vain sitä, miten laitos voisi käyttäytyä eräissä yllättävissä vikatilanteissa ja saatiin selville, että se voi käyttäytyä hyvin yllättävällä tavalla yllättävissä vikatilanteissa.

Meidän suomalaisten onni on se, että alun perin suunnitellut kokeet oli tarkoitus suorittaa Suomenlahden rannalla Sosnyvyborissa, mutta sikäläinen henkilökunta uskalsi kieltäytyä asiasta. Jos Sosnyvyborin henkilöstö olisi ollut vähemmän ennakkoluuloista, saattaisin kirjoitella tätäkin juttua jossain muualla.

Tosin tässä yhteydessä on syytä korostaa sitä, että Tsernobylin onnettomuus oli hämmästyttävän lievä, sillä vain viisi prosenttia yhden reaktorin sisältävästä radioaktiivisuudesta pääsi ympäristöön. Jos yhden reaktorin katastrofi olisi ollut täydellinen, niin ainakin professori Plokhynin mukaan koko Eurooppa olisi muuttunut asuinkelvottomaksi. Itse en asiasta ymmärrä, mutta epäilen, että käytännössä radioaktiivisuus ei olisi jakautunut tasaisesti koko maanosaan ja ehkä sittenkin osa Euroopasta olisi säästynyt.

Plokhyn myös uskoo, että mikäli kaikki voimalaitoksen neljä reaktoria olisi sylkäissyt sisuksensa taivaalle, olisi seuraamukset olleet jokseenkin sellaiset, joista Johanneksen Ilmestyskirjassa puhutaan, kun siellä puhutaan maailmanlopusta. Radioaktiivisuus olisi valunut jokia pitkin valtameriin, jotka olisivat tulleet tappavan myrkyllisiksi.

Vähällä siis Tsernobylissä silloin selvittiin. Ainoastaan kolmenkymmenen kilometrin säteeltä voimalan ympäristöstä ihmisten asuminen on kiellettyä seuraavien muutamien kymmenien tuhansien vuosien ajan. Tosin Neuvostoliiton konkurssi saattoi suurelta osin johtua tästä suhteellisen vaatimattomasta voimalaonnettomuudesta. Eräiden laskelmien mukaan onnettomuus maksoi Neuvostoliitolle kolme kertaa enemmän, mitä maan ydinvoimalat ovat sille tuottaneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti