perjantai 29. huhtikuuta 2022

KGB JA DOVLATOV

Eilen mainittu pietarilainen rappiokirjailija Sergei Dovlatov oli niin rappiolla, että häntä tarkkaileva KGB suorastaan houkutteli häntä muuttamaan länteen toisin kuin monia muita toisinajattelijoita.


Dovlatov kertoo eräässä novellissaan, miten hän joutui KGB:n kuulusteluun neuvostovastaisuudesta epäiltynä. Novelli antaa tavallaan salaisesta poliisista ainakin tässä tapauksessa ihan inhimillisen kuvan.

Kuulustelija nimittäin yritti ennen kaikkea kannustaa rappiokirjailijaa muuttamaan Amerikkaan. Nykyäänhän vaikuttaa siltä, että KGB:n seuraaja FSB yrittää ensin murhata opposition edustajan ja jos se ei onnistu, niin hänet tuomitaan sitten vankeuteen.

Dovlatovin kertomuksesta saa peräti sellaisen kuvan, että KGB:n mies oli neuvostovastaisempi kuin toisinajattelijakirjailija. KGB:llähän oli paras tieto valtakunnan tilasta. Kuulustelija esimerkiksi väitti, etteivät pitkälle alkoholisoituneet kolhoosilaiset pystyisi yksityisviljelijöinä turvaamaan kansalle sen jokapäiväistä leipää. Huonostihan asia onnistui kolhoosijärjestelmänkin oloissa.

Mutta KGB oli väärässä ainakin maataloustuotantoasiassa. Nimittäin olen nyt törmännyt tietoon, jonka mukaan Venäjä on tällä hetkellä maailman suurin viljanviejä. Asiahan alkaa olla siis kuin tsaarin aikaan. Venäjän elintarvikeviennin arvo on jo ohittanut maan aseviennin arvon. Venäjältä ei nykyään kuulu hyviä uutisia, mutta tämä on hyvä uutinen.

Itselläni on muuten epäilys, että Neuvostoliiton romahdus oli KGB:n järjestämä asia. Se nimittäin huomasi, ettei NKP pysty johtamaan maata ja niinpä valta sitten päätettiin siirtää salaiselle poliisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti