tiistai 12. huhtikuuta 2022

GAGARIN

Tänään tulee kuluneeksi 60 vuotta ihmiskunnan ensimmäisestä avaruuslennosta, ellei sellaisena sitten pidetä Silvo Sokan ihmeellistä lentoa omatekoisella raketilla Kuopiosta Suonenjoelle syksyllä 1948, johon asiaan monet vieläkin suhteutuvat epäillen.


Sitä asiaa ei Gagarinin avaruuslennon muistokirjoituksissa ole mainittu, että bussimatkalla avaruusraketilleen kosmonautti pyysi kuskia pysäyttämään ja sen jälkeen kosmonautti kävi pissillä erään tammen juurella.

Hyvän tarinan mukaan tästä tavasta on tullut perinne entisen hyvän naapurimme avaruusilmailupiireissä ja jokainen kosmonautti käy suorittamassa saman rituaalin saman tammen juurella.

Tosin ihan varma en ole tarinan oikeellisuudesta, koska epäilen, ettei ensimmäinen naiskosmonautti Valentina Tereskova ehkä sittenkään suorittanut kyseistä rituaalia.

Valentina Tereskova on meille suomalaisille hyvin läheinen sankarihahmo, koska hänen panssarikersantti isänsä osallistui talvisodassa Lemetin taisteluun. Hän katosi Lemetissä, eli ehkä hän paloi panssarivaununsa mukana. Sellaistahan sattuu vielä nykyäänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti