perjantai 23. kesäkuuta 2023

Rikas Suomi

Nyt on juhannus ja nyt kannattaa juhlia ja jopa nostaa siniristivaate salkoon sen kunniaksi, miten hyvä ja vauras maa Suomi, isiemme maa, todellisuudessa onkaan. Vaikka toista puhutaan ja vaikka tämä netistä löytyvä velkakello http://velkakello.fi/ tikittää uhkaavasti, niin hyvässä kunnossa paljon pilkattu huulipuna-sukkahousuhallitus jätti maamme talouden.

Valtion velkaa meillä on asukasta kohti noin 26.000 euroa ja tällä hetkellä sen vuosikorko on keskimäärin reilun prosentin eli ei juuri mitään, vaikkakin prosentti on selvästi enemmän kuin aiempien vuosien nollakorko. Tosin inflaatio laukkaa tällä hetkellä sitä vauhtia, että valtion velan reaalimäärä laskee.

Ja vaikka velkaa meillä on asukasta kohti noin 26.000 euroa, niin pitää muistaa, että valtiolla on talletuksia huomattavasti enemmän eli pelkästään eläkerahastoissa on tällä hetkellä 241 miljardia euroa. Se on keskimäärin jokaista suomalaista kohti yli 40.000 euroa ja sen tuottokorko on ollut viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin noin 5 %. Harmi, ettei netistä löydy talletuskelloa, joka kertoisi, miten valtion korkotuotot kasvavat tai vähenevät.

Ja sekin on muistettava, että vaikka valtion velkaa on 26.000 euroa asukasta kohti, niin kansallisvarallisuutta on maassamme keskimäärin noin 180.000 euroa jokaisella ja uutta varallisuutta syntyy hyvää vauhtia, koska maamme bruttokansantuote on noin 40.000 euroa vuodessa asukasta kohti. Se on selvästi enemmän kuin EU:ssa keskimäärin ja noin neljä kertaa enemmän kuin maapallolla keskimäärin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti