tiistai 20. kesäkuuta 2023

Jalkapallorasismi

Muistaakseni jo ranskalainen kirjailija Albert Camus korosti, että kaiken mitä olen moraalista oppinut, olen oppinut jalkapallokentällä. Eilinen Suomi - San Marino-peli todisti, että kummasti näyttää suomalainen jalkapalloyleisökin oppivan moraalista jalkapallokentän laidalla. Nimittäin yhtään rasistista ivahuutoa ei katsomosta kuulunut, vaikka nykyään valta osa Suomen jalkapallomaajoukkueesta koostuu h- reista, n--kereistä ja r--sistä.

Siellä kaikilla oli niin mukavaa varmaankin sen vuoksi, että poikamme voittivat rökälelukemin maailman huonoimmaksi rankatun maajoukkueen. Luulen kuitenkin, että jos pelitilanne olisi ollut toisella puoliajalla vaikkapa 0 - 0, niin kyllä siinä vaiheessa olisi saattanut rasistisia ivahuutoja kuulua.

Itse olen kerran törmännyt rasistiseen käytökseen Kupsin katsomossa. Nimittäin muutama vuosi sitten Ropsin joukkue koostui lähes kokonaan mustahipiäisistä afroafrikkalaistaustaisista nuorukaisista ja kun eksoottiset rovaniemeläiset juoksivat kentälle, alkoivat yleisöstä eräät kaivaa näyttävästi esille eväsbanaanejaan.

Lehdestä olen lukenut toisen Kupsiin liittyvän rasismitapauksen. Olavi Rissanen pyysi jossain Helsingin Sanomien haastattelussa anteeksi sitä, että oli nimittänyt 40 vuotta aikaisemmin mestaruuden kannalta ratkaisevan tärkeässä ottelussa Kups - Kokkolan Palloveikot vastustajan maalivahtia Gunnar Isosaarta mustalaiseksi.

Gunnar Isosaari hyväksyi anteeksipyynnön, koska kyllähän pelin tiimellyksessä nousevat tunteet pintaan. Lisäksi Isosaari myös korosti sitä, että kyllä hän onkin neljännesmustalainen.

Astetta pahemman tapauksen muistan jääkiekon puolelta, kun vastapuolen kuumana käynyt valmentaja huusi Kalpan maalivahti Kimmo Kapaselle, että "saatanan n--keri". Huudon innoittamana kaivoin netistä esille Kimmo Kapasen kuvan ja vaikka hän on suomalaiseksi hämmästyttävän tumma, kuten monet Karjalan shemeikat ovat, niin ei hän mikään n--keri kuitenkaan ole.

https://www.savonsanomat.fi/urheilu/3015558

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti