tiistai 27. kesäkuuta 2023

Rehellinen ja hyvämaineinen

Valko-Venäjän presidentti Likasanko osoitti juuri olevansa kunnon reaalipoliitikko, koska kertoi, että jos Venäjä romahtaa, me kaikki kuolemme. Luulen, että "meillä kaikilla" hän tarkoittaa itsensä lisäksi Putinia ja Prigozhinia, jotka kaikki kolme ymmärtävät nyt taistelevansa henkensä edestä periaatteella, että pakko on taistella kuolla tai voittaa, kuten laulussa sanotaan.

Tosin Wagnerin johtaja Prigozhinille minulla on tarjota oiva pelastautumissuunnitelma joko kansan tai Putinin oikeutetulta kostolta. Nimittäin ensi keväänä Venäjällä pitäisi olla presidentinvaali ja uskon vankasti, että vapaissa ja rehellisissä vaaleissa hänellä olisi mahdollisuudet voittaa Putin. Tietysti Prigozhinin vaalikampanjaa saattaa hankaloittaa se, että vaikka vallankaappausyrityksestä häntä ei tulla syyttämään, niin kyllä hänen taustaltaan löytyy muita törkeyksiä monen elinkautistuomion verran.

Mutta mahdollisesta vankeustuomiosta huolimatta hänellä lienee Venäjälläkin oikeus asettua presidentinvaaleissa ehdolle samalla tavalla kuin Trumpilla Usa:ssa. Suomessakin jopa elinkautisvanki voi asettua erilaisissa vaaleissa ehdolle, tosin ministeriksi ei ainakaan ek-vanki pääse, koska lain mukaan vain rehelliseksi ja hyvämaineiseksi tunnettu kansalainen voi toimia ministerinä.

Muistanpa muuten nuoruudestani, miten eräs pankinjohtaja, joka toimi työläisjalkapallojoukkue Kuopion Elon rahastonhoitajana, oli ihan hilkulla mennä eduskuntavaaleissa läpi, vaikka lepäsi vaalien aikaan poliisin pahnoilla epäiltynä siitä, että pankin ja Elon varat olivat menneet sekaisin ja niinhän siinä oli päässyt käymään, joten pitkä tuomio tuli. Mutta jalkapallopiireissä häntä arvostetaan edelleenkin ja minulle on asiantuntijataholta kerrottu, että hän oli Elon historian paras rahastonhoitaja niin kauan kuin oli.

Olen muuten luvannut maksaa paljon sellaisesta vaalimainoskynästä, jossa lukee Tuomo Ylä-Korhola eduskuntaan. Sellainen reliikki olisi arvokas osa rikasta kuopiolaista jalkapallokulttuuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti