keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

VILI LARSEN

Jokunen ilta sitten kerroin syntyjään kotkalaisesta Leo Kaupista, joka ehti levyttää Amerikassa Maailman Matin ennen kuin lähti Neuvosto-Karjalaan rakentamaan ihanneyhteiskuntaa, jota hän sitten päätyi rakentamaan työleirille, josta hän siirtyi tuonilmaisiin jo 38-vuotiaana. Kotkaa sanotaan savolaisten Amerikaksi ja epäilen, että Leo Kaupinkin sukujuuret ovat Savossa, koska hän oli alkujaan Kauppisia.


Savolaisia ei sen sijaan ollut Kauppia hanurilla säestänyt Willy eli Vili Larsen, joka oli norjalaista sukujuurta, vaikka olikin syntynyt Kotkassa. Vili Larsen äänitti ensimmäisenä Säkkijärven polkan, jonka toinen Vili eli Vili Vesterinenkin myöhemmin levytti.

Wikipedia kertoo, että Vili Larsenkin muutti Amerikkaan ja hänkin kuoli kohtuuttoman nuorena eli viisikymppisenä vuonna 1935, mutta kuolinpaikaksi mainitaan New York, joten hän ei lähtenyt vokalistinsa Leo Kaupin matkassa rakentamaan ihanneyhteiskuntaa Karjalaan.

Norjalaisilla on ollut melkoinen vaikutus maamme musiikkielämässä, koska myös kotkalaiset Harmony Sistersit eli Valtosen sisarukset olivat äitinsä puolelta Norjan Adolfseneja.

Samaa sukua on myös presidentti Martti Ahtisaari, jonka isä oli myös Adolfseneja. Marakin on musiikkimiehiä, koska vaalivoittonsa jälkeen hän esitti vaikuttavasti Rakastan elämää-kappaleen tv:ssä. Jos esityksessä saattoikin olla taiteellisia puutteita, niin syvä tunne korvasi sen täysin.

Muuten näyttelijä Leif Wager oli myös norjalaista sukua ja otti Suomen kansalaisuuden vasta sota-aikana. Wagerin levyttämä Sua vain yli kaiken mä rakastan lienee maamme musiikkihistorian imelin äänite.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti