perjantai 18. maaliskuuta 2022

KURJET

 Mielessäni soi tällä hetkellä sattuneesta syystä kaunis neuvostoliittolainen sävelmä Kurjet, jossa vakuutetaan, etteivät sodassa kaatuvat sotilaat kuolekaan, vaan muuttuvat valkokurjiksi. Samalla tavallahan ennen uskottiin, etteivät Lapin metsätyömaita kiertelevät lentojätkät kuolekaan, vaan muuttuvat poroiksi. Pahaa pelkään, että tämä vuosi tulee olemaan Venäjällä erikoisen hyvä kurkivuosi.


Pehmeä-ääninen Mark Bernes, joka oli alun perin sukunimeltään Neuman, joka viittaa juutalaisuuteen ja jonka nimen mies vaihtoi syistä, joita voi vain arvailla, levytti Kurjet vähän ennen kuolemaansa. Ehkä laulu oli hänen testamenttinsa ja hän toivoi voivansa liittyä kurkiparveen kiitävään. Bernes, joka oli kova tupakka mies, kuoli keuhkosyöpään.
Bernesiä voi kuunnella tästä https://www.youtube.com/watch?v=QsWqr_9Px48 .

Muistelen, että sävelmä soi Kurjet lentävät-elokuvan taustalla, mutta ihan varma en ole asiasta. Meillä on mökin seinällä Kurjet lentävät-elokuvan juliste, josta voi todeta, että pikkuisen mitättömän oloinen oli kauniin Tatjana Samoilovan valkokurjeksi muuttunut Boris ja se seikka lisää filmin koskettavuutta meidän kaikkien mitättömän oloisten miesten mielissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti