perjantai 18. maaliskuuta 2022

ROPAKANTAA

 Keskustelu Ukrainan rauhanturvaoperaatiosta velloo sosiaalisessa mediassa kiivaana etenkin Suuntana Venäjä-ryhmässä, vaikka Venäjällä Facebook ei enää toimikaan. Eilen venäjänkielinen, mutta suomea jotenkin taitava, Tina kuitenkin pystyi Facessa kertomaan, että Ukrainan armeija oli joukkomurhannut noin 80 äitiä ja lasta Donetskin torilla. Uhrit oli Tinan mukaan houkuteltu paikalle jollain valheellisilla lupauksilla ja sen jälkeen väkijoukkoon oli pudotettu rypälepommi.


Tietenkin kiinnostuin asiasta ja pyysin Tinaa kertomaan, miten luotettavasta lähteestä uutinen oli peräisin ja kertomaan myös itsestään. Sainkin pian vastauksen, että Tina on ukrainalainen lääkäri, joka tutkii eri kielillä sosiaalista mediaa ja suomen kielen hän on oppinut asuttuaan Suomessa, jossa hän kohtasi paljon rasismia ja väkivaltaa. Tina myös lähetti ranskankielisen videon, josta en paljoa ymmärtänyt, mutta kyllä videolla näytettiin paljon tuhoa ja myös jonkin tappovehkeen valtava pyrstö. Tinan mukaan joukkomurha olisi tapahtunut toissa päivänä ja että asia oli jo käsitelty YK:ssa, jossa tapausta oli luonnehdittu harmilliseksi.


Pyysin Tinalta tarkempaa tietoa, missä ja miten hän oli Suomessa törmännyt rasismiin ja väkivaltaan, jotta kyseiset rikokset olisi voitu saattaa yhdenvertaisuusvaltuutetun tietoon ja sitä kautta vaikka Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen, jos aihetta on. Vastausta Tinalta en enää saanut, mutta sen sijaan eräs Venäjään erikostunut historiantutkija lähetti viestin, että joukkomurhauutisen taustalla lienee tapaus, jossa ilmeisesti jommankumman osapuolen torjuttu tai harhautunut ilmatorjuntaohjus oli pudonnut asutuskeskukseen ja tappanut 20-23 ihmistä, joka tietysti on hirmuista.


Tapaus kertoo, että propagandasota käy netissä kiivaana ja jopa niin kiivaana, että Tinankin seuraava Ukrainan rauhanturvaoperaatiota koskeva viesti poistettiin ylläpitäjän toimesta harmillisesti noin minuutissa juuri ennen kuin ehdin sen lukea. Tina on varmaankin nyt sitä mieltä, että Suomessa ei ole sananvapautta venäjämielisillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti