perjantai 18. maaliskuuta 2022

RUPLA

 Kun kävin viimeksi Venäjällä reilut kaksi vuotta sitten, eurolla sai noin 60 ruplaa. Sortavalan suksitehtaan Karjala-sukset maksoivat silloin Suomen rahassa noin 20 euroa. Ne kannatti käydä vallan taksilla ostamassa Uukuniemeltä asti.


Natsifikaation poisjuurimiseen tähtäävän rauhanturvaoperaation alkamisen jälkeen ruplan arvo romahti dramaattisesti. Nähtäväksi jää, miten Putinin käy, kun keskiluokka ei enää pysty ostamaan varaosia länsiautoihinsa.

Eilen eurolla sai noin 140 ruplaa. Ilmeisesti Sortavalasta saisi nyt sukset alle kympillä, shampanja-pullon parilla eurolla ja Baltika-7-oluttölkin alle puolella eurolla. Itä-Suomen nuoria miehiä, jotka ennen kävivät säännöllisesti vedättämässä kellojaan Venäjän puolella, rajan sulkeutuminen saattaa nyt harmittaa.

Natsifikaation poisjuurimiseen tähtäävän rauhanturvaoperaation alkamisen jälkeen venäläisten elintaso romahti ja on nyt laskujeni mukaan Euroopan alhaisin. Venäläisen keskipalkka on nyt noin 390 €/kk, kun taas esimerkiksi Kiinassa se on hieman yli 400 €.

Norjassa keksipalkka on peräti noin 4600 €/kk. Palasin kolme vuotta sitten Muurmanskista Norjan kautta ja ihmettelin, miten Norjan rajan taxfree-kaupassa Fazerin Sininen, joka Suomessa maksaa noin 2 euroa, oli sikäläisessä erikoistarjouksessa ja maksoi 4 euroa. Siitä asiasta voisi päätellä, ettei ostovoimakorjattu elintaso Norjassa ole kuitenkaan Venäjään nähden ihan kymmenkertainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti