tiistai 22. maaliskuuta 2022

ORKOSIA KANNIKKAAN

 Vaikka olen kohta kuukauden elänyt sattuneesta syystä lähes maailmanlopun tunnelmissa, niin jotain hauskaakin maailmalla tapahtuu. Eilen nimittäin Tv:n Itä-Suomen alueuutisissa kerrottiin, että vankka keksijäperinne elää vielä edelleenkin meillä Savossa.


Ennenhän tiettävästi joka toinen savolaismies kehitteli ikiliikkujaa, jossa hankkeessa pisimmälle pääsi kuopiolainen kommunistien kansanedustaja Ville Vainio, alk. Karjunen, joka Tammisaaren yliopistoon jouduttuaan sai vankeinhoitolaitokselta samassa yliopistossa opiskelleita hyviä metallimiehiäkin avukseen hankkeeseensa. Hyvä ikiliikkuja siitä tulikin, mutta jos hakemalla pitää jotain puutteita laitteesta hakea, niin ei se kuitenkaan pyörinyt.

Mutta eilisissä alueuutisissa esitteli kaavilainen keksijä sahanpuruihin perustuvaa katujen liukkaudenestokeksintöä, jossa alustavien tutkimustulosten perusteella oli monia hyviä puolia sepeliin verrattuna.

Itse keksijän mukaan myönteistä on esimerkiksi se, että "ei tule orkosia kannikkaan, jos sahanpurulle kuatua kupsahtaa, mutta jos sepelille pyrskähtää, niin varmasti tulloo orkosia kannikkaan". Kaavilaista keksijäneroa voi kuunnella tästä linkistä:
https://areena.yle.fi/1-50966370?autoplay=true

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti