maanantai 28. maaliskuuta 2022

JUGOSLAVIAN POMMITUKSET

Venäläinen facebook-tuttavuuteni perusteli Venäjän Ukrainan erikoista rauhanturvaoperaatiota myös sillä, että amerikkalaisetkin pommittivat Jugoslaviaa 23 vuotta sitten keskeyttääkseen kansanmurhan Kosovossa eikä sitä tuomittu. Itse olin sitä mieltä, että vaikka ihmiskunnan historia on täynnä hirmutekoja, ne eivät kuitenkaan oikeuta nykyisiä hirmutekoja.

Jugoslavian pommituksilla ei ikävä kyllä ollut YK:n lupaa ja Nato toimi omin päin. Toisaalta YK oli kyllä syyttänyt Serbejä etnisestä puhdistuksesta Kosovossa; Itä-Ukrainassa YK ei ole todennut etnistä puhdistusta. Wikipedian mukaan pommituksissa kuoli 600 Jugoslavian sotilasta ja 500 siviiliä, tosin Serbit väittävät tuhansien siviilien kuolleen. Amerikkalaiset menettivät kaksi lentokonetta, joista toinen ammuttiin alas 1950-luvun ohjuksella, jollaisia amerikkalaiset eivät osanneet pelätä

Jugoslavian pommitukset aiheuttivat arviolta 100 miljardin euron vahingot, joka on valtava summa. Toisaalta Ukrainan vahingot erikoisesta rauhanturvaoperaatiossa arvioidaan nyt 500 miljardin euron suuruisiksi. Niinpä Venäjän hyvinvointirahaston länteen unohtamat 300 miljardia eivät enää riitä kattamaan vahinkoja ja niinpä oligarkit saavat pelätä kesämökkiensä ja veneidensä puolesta.

Se myönteinen asia Naton Jugoslavian pommituksista oli, että kahdeksan vuotta jatkunut ja 200.000 vainajaa vaatinut sisällisota päättyi niihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti