perjantai 19. heinäkuuta 2024

Veteraanin mietteitä

Löysinpä ihmeekseni Yle Areenasta ohjelman jätkäkaveristani Matti Pirhosesta ja hänen kioskistaan, josta ohjelmassa käytetään harhaanjohtavasti nimitystä sekatavarakioski, vaikka kyseessä oli ennemminkin kulttuurikioski.

Matti nimittäin myyskenteli tavallisten kioskituotteiden lisäksi myös kirjoja ja tauluja. Hänen mukaansa pienet taulut myivät paremmin kuin suuret taulut, joka asia todistaa sen, etteivät uukuniemeläiset olleet lukeneet 1980-luvun sijoittajagurun Juhani Riikosen sijoittajan opasta, jossa kerrotaan, että suuriin tauluihin on viisaampaa sijoittaa kuin pieniin tauluihin.

Kulttuurikioskiksi voi Matin pk-yritystä nimittää myös sen vuoksi, että kioskilla ovat vierailleet myös kaksi suomalaisen elokuvan suurmiestä Aki Kaurismäki ja Åke Lindman, joista Aki oli jotain filmannutkin. Kaurismäen vierailun voi selittää se, että hänen isänsä on syntynyt Uukuniemen naapurissa Lumivaarassa, joka on niin lähellä, että epäilen nähneeni Lumivaaran kirkon tornin, kun vuosikymmeniä sitten kiipesin Uukuniemen kirkon torniin.

Lindman sen sijaan vieraili Mattia tapaamassa, kun hän filmasi Tali-Ihantalan taistelusta kertovaa elokuvaa Etulinjan edessä. Matti toimi siis tuon elokuvan sotahistoriallisena asiantuntijana.

Kulttuuriin liittyy myös tuo Yle Areenan Matista kertova ohjelma, koska siinä noin 11 minuutin jälkeen kaksi uukuniemeläistä Mattia muistelee nuorisoseuran esittämää näytelmää Tyhmä neitsyt, jossa toinen Matti esitti kaljua miestä sianrakosta tehdyssä peruukissa.

Näytelmäharrastusta muistellessaan 83-vuotias kioskin Matti samalla paistaa läskiä voissa ja epäilee, että nyt syntyy sellainen tehopakkaus, joka saattaa vielä pakottaa hänet yöjalakasiin.

Kioskin Matista kertovan ohjelman Veteraanin mietteitä voi katsoa tästä linkistä: https://areena.yle.fi/1-50110592

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti