keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Siitoinin talo

Vaikka edesmennyt karismaattinen valtakunnan johtaja Pekka Siitoin oli syntynyt Varkaudessa, niin täyttä varmuutta minulla ei ole miehen savolaisuudesta. Voi hyvinkin olla, että valtakunnan johtajan sukujuuret ovatkin Laatokan Karjalassa, sillä Sortavalan keskustassa on upea Siitoinin taloksi kutsuttu rakennus, jonka aikoinaan omisti Siitoinin varakas kauppiassuku.

Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa kuulostaa olevan tapana lyhentää nen-päätteisiä sukunimiä, joten saattaa olla, että Siitoinitkin kuuluvat Siitosten laajaan itäsuomalaiseen sukuun, jonka tunnetuin edustaja on nykyään entinen keihäsmies ja nykyinen luontokuvaaja Hannu Siitonen.

Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että Pekka Siitoinkin oli innokas valokuvaaja, jonka ottama kuva kahdesta ufosta herätti aikoinaan paljon huomiota. Myöhemmin paljastui, että ufot olivatkin valtakunnan johtajan paljaat takapakarat, jotka tämä oli ikuistanut kameran vitkalaukaisinta hyväksi käyttäen.

Valtakunnan johtaja Pekka Siitoinin poliittisen uran kannalta lienee ollut ihan oikea ratkaisu, että hän käytti sukunimeä Siitoin. Valtakunnan johtaja Pekka Siitoin kuulostaa paljon vaikuttavammalta kuin valtakunnan johtaja Pekka Siitonen.

Adolf Hitlerinkin poliittisen uran kannalta lienee ollut hyvä ratkaisu, että hänen isänsä Alois Schicklgruber vaihtoi sukunimensä Hitleriksi. On vaikea kuvitella hurmioituneen yksinkertaisen kansan mylvivän käsi ojossa, että "Heil Schicklgruber".

Komea on tuo Siitoinin talo Sortavalassa: http://heninen.net/sortavala/karta/siitosen_talo/suomeksi.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti