sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Urheilulääketiedettä

Aamulla katsoin ajankohtaan sopivasti dokumentin Paavo Nurmesta, joka vanhana miehenä joskus 60-luvulla valitteli sitä, miten pehmeitä silloisen elintasoyhteiskunnan veltostuttamat miehet olivat. Ville Ritolan muistelmistakin vahvistuu käsitys, että hänen ja Nurmen nuoruudessa miehet olivat tosiaankin kovempaa tekoa.

Kovan kirvesmiehen työn kangistama ja jalkavaivoista kärsinyt Ritola osoitti kovuutensa vuoden 1928 Amsterdamin olympialaisissa, joissa hän vaivoistaan huolimatta voitti yhden kullan ja hopean. 3000 metrin esteiden alkuerässä pahasti nyrjähtänyttä jalkaa hän kuntoutti hoitomuodoilla, joita ei voi nimittää pehmeiksi.

Ensin jalkaan pantiin etikkaa ja alkoholia sekä sitten hantuukia ja lehtiä niin tiukalle, ettei siihen päässyt yhtään ilmaa väliin. Jalkaterä muuttui sen jälkeen jostain syystä aivan siniseksi. Mutta niin vain tälläkin melkein kuoliossa olleella jalalla kovaluonteinen Ritola kykeni kukistamaan juoksijain kuninkaan Nurmen 10.000 metrillä.

Epäilen, että Ritolan jalan kuntoutuksessa käytettiin kaukaisen sukulaismieheni Yrjö Koivistoisen, jota pidän maamme urheilulääketieteen isänä, oppeja.

Kuopiolainen Yrjö Koivistoinen oli Hannes Kolehmaisen lapsuuden kaveri, kilpakumppani, hieroja, manageri, fysioterapeutti ja hän myös vastasi suurjuoksijamme lääkintähuollosta, vaikka ei lääkäri ollutkaan.

Tärkeässä toimessaan hän oli edellä aikaansa ja harrasti jo lähes sata vuotta sitten nykyään niin muodikkaita vaihtoehtoisia hoitomuotoja, joita hyvällä syyllä voi ainakin tässä tapauksessa kutsua pehmeiksi menetelmiksi.

Niinpä kerrankin, kun hymyilevän Hanneksen jalat olivat hiertyneen lainapiikkareissa verille, yritti tämä itseoppinut kansanlääkitsijä parantaa suurjuoksijamme tärkeät työvälineet käärimällä ne yön ajaksi rotannahkoihin. Kliinisissä tutkimuksissa ilmeni, että hoidolla oli vaikutusta - ainakin jalat kutisivat hirveästi.

Tässä yhteydessä en malta olla mainitsematta, että Yrjö Koivistoisen Amerikkaan muuttanut veljmies Aarne Koivistoinen kunnostautui voimistelijana ja hänet valittiin jopa USA:n edustajaksi vuoden -32 olympiakisoihin, mutta sitten paljastui, ettei mies ollutkaan maan kansalainen ja sukuni olympiamenestys tyssäsi siihen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ville_Ritola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti