lauantai 13. heinäkuuta 2024

Lakkasuolla

 

Lakkasuolla rämpiessäni mietin raha-asioita. Muistanpa nuoruudessani lukeneeni jonkun asiantuntijan kirjoituksen, jonka mukaan maassamme tuhlattiin aikoinaan miljardeja hyödyttömiin suo-ojiin, sillä osa kuivatetuista soista ei tule koskaan kasvamaan kunnolla metsää. 
 
Itse riittailin tuohon asiaan vielä sen näkökulman, että hyödyttömillä miljardeja maksaneilla ojituksilla tuhottiin myös arvokkaita lakkasoita. Päässä riittailin niin, että jos lakkasuo tuottaa vuosittain vaikkapa keskimäärin sata litraa lakkoja hehtaarilta, niin nykyisillä Helsingin hinnoilla se merkitsisi lähes 3.000 euron tuottoa. Tosin Lapissa taidetaan poimijoille maksaa vain 15 euroa litralta.
 
Sen sijaan, jos hyvä metsä tuottaa puuta neljä mottia hehtaarilta ja jos tukkikuutio maksaa 75 euroa, niin tukkimetsän vuosittainen hehtaarituotto jää 300 euroon ja siitä pitää vielä vähentää korjuukulut ja verot. Laskujeni mukaan lakkasuo tuottaa hehtaarilta tuloja kymmenen kertaa metsää enemmän. Ja metsämarjojen poimita on verovapaata tuloa eikä tietääkseni vähennä ainakaan työttömyyskorvauksia. 
 
Muistelen, että jos maataloustuottaja poimii marjoja, pitäisi hänen niistä maksaa verot, mutta tietooni ei ole tullut, että kukaan maataloustuottaja olisi marjaveroa maksanut. Nähtäväksi jää, koska veroviranomaiset alkavat suorittamaan yllätysratsioita lakkasoille.
Kuvassa voi olla valkoapila ja kastilja
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti