tiistai 30. heinäkuuta 2024

Suden hetkiä

Ossi Viidan kirjassa Suden hetkiä kerrotaan, että 1920-luvulla Usa:n presidenttikin ihastui suomalaisiin kestävyysjuoksijoihin siinä määrin, että kutsui Paavo Nurmen ja kaksi amerikansuomalaista suurjuoksijaa Gunnar Nilsonin ja Ilmari Primin vierailulle Valkoiseen Taloon. Vierailusta oli tulla täydellinen katastrofi.

Ilmari Primiä nimittäin vaivasi suoranainen kleptomania eli taipumus sairaalloiseen varasteluun eikä Prim päässyt vaivastaan eroon edes Valkoisessa Talossa. Kun Nurmi ja kumppanit olivat lähdössä, huomasivat he Primillä jonkun oudon nyytin, josta löytyi läjä presidentin pöytähopeita. Ennen kuin kukaan ehti huomata mitään, muuta pakottivat Primin palauttamaan haarukat, veitset ja lusikat takaisin paikoilleen.

Mutta ilmeisesti Prim ei ottanut asiasta opikseen. Eräänä yönä viisinkertainen olympiavoittaja Ville Ritola heräsi New Yorkin asunnossaan siihen, että hänen kotonaan hiiviskeli varas. Ritola lähti ripeästi takaa-ajoon, mutta vaikka hän oli maailman toiseksi paras kestävyysjuoksija, hän ei varasta saavuttanut.

Asiaan vaikutti todennäköisesti se, että Ritolalla oli kirves kädessään vauhtia hidastamassa, mutta vastaavasti kirves myös lisäsi pakenijan juoksumotivaatiota. Ritola oli varma, että varas oli Ilmari Prim, joka oli juoksijana lähes Ritolan luokkaa.

Tuo 529-sivuinen Suden hetkiä-kirja näyttää olevan netissä maksutta luettavissa. https://www.doria.fi/handle/10024/184562

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti