perjantai 19. heinäkuuta 2024

Rajantakainen uukuniemi

Eilen katsomassani Kioskin Matista kertovassa dokumentissa pikkuisen korvaani särähti, kun Matti kertoi, että ennen sotaa Uukuniemi oli yksi suomen vauraimmista pitäjistä. Itse en ole tullut tuollaista ajatelleekseni ja mieleeni tuli, että ainakin nuori Väinö Tanner Sortavalassa asianajajan tointa harrastaessaan piti karjalaisia rehvasteluun taipuvaisina.

Mutta tarkemmin asiaa ajatellessani Matin näkemys saattoi pitää paikkansakin. Nimittäin nuoruudessani Suomen vaurain kunta oli piskuinen Savonranta. Siellä oli asukasta kohti eniten kansallisvarallisuutta, koska asukkaita oli vähän ja metsiä oli paljon. Myös uukuniemeläisiä oli jo ennen sotaa vähän, mutta metsää oli paljon ja ne olivat hyväkasvuisia ja niinpä Uukuniemellä kasvoi maamme suurin koivu.

Ensio Kettunen on Youtubeen tehnyt sarjan videoita rajan taakse jääneistä kylistä ja Uukuniemeä esittelevästä jaksosta saa sen käsityksen, että pitäjä oli ennen sotaa ihan siistissä kunnossa ja rakennukset ihan vatupassissa ja hämmästyttävän hyvässä maalissa, vaikkakin sen asian voi selittää se, että mustavalkoiset kuvat on jälkikäteen muutettu värillisiksi.

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että keskimäärin luovutettu Karjala oli vauraampaa mitä maamme keskimäärin. Vaikka evakkoja oli 10 % kansasta, olivat he tuottaneet 20 % maamme bkt:sta ja 40 % maamme ruokaviljasta.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=ensio+kettunen%2C+luovutetut%2C+uukuniemi#fpstate=ive&vld=cid:87609a11,vid:a-6zrq-DNAQ,st:0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti