torstai 18. heinäkuuta 2024

Kaksi jätkää

Muistanpa, miten vuosikymmeniä sitten Kioskin Matti Uukuniemellä kertoi voittaneensa nuoruudessaan pitäjän nuorisoseuran lausuntamestaruuden Pentti Haanpään runolla Kaksi jätkää. Matti jopa vielä muisti tämän runon ulkoa ja kirjoitti minulle paperille sen sanat, jotta me kaksi jätkää voimme sitten nuorisoseuran 100-vuotisjuhlassa sen yhdessä lausua.

Lausumatta se meiltä jostain syystä kuitenkin jäi, mutta huomenna Uukuniemen nuorisoseura järjestää tilaisuuden, jossa muistellaan menneitä ja siinä tapahtumassa joku voisi tuon runon lausua Kioskin Matin muistoksi. Tosin runo ei tietenkään ole Pentti Haanpään vaan Viljo Kojon eikä sen virallinen nimikään ole Kaksi jätkää vaan Muistoja menneiltä ajoilta.

Tosin se ehkä tunnetaan paremmin nimellä Kaksi jätkää, koska Paavo Väyrynenkin kertoo sen nimisellä runolla voittaneensa valtakunnallisen nuorisoseurojen lausuntamestaruuden. Tuosta asiasta voisi päätellä, että Väyrynen edusti nuoruudessaan Keskustan vasemmistolaista laitaa, koska runossa jätkät kiroavat karkeasti porvareita, jotka ajavat syyssontaisella maantiellä heidän ohitsee linjaalirattailla niin, että rapa vain roiskuu.

Viljo Kojo oli syntyjään Kaukolan poikia, kuten myös oli Suonenjoen Vasamaa edustanut hiihdon maailmanmestari Eino Olkinuora. Kojo käyttää runossaan karjalalaista sanaa "perärätti", jota sanaa myös anoppini käytti. "Perärätti" ei kuitenkaan edusta mitään alatyyliä, vaikka tyhmempi voisi niin luulla, sillä ruokaliinaa kutsutaan Karjalassa perärätiksi.

Kuunnelkaapa tämä Matti Lehtisen esittämä hieno runo oikein ajatuksella: https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=viljo+kojo%2C+muistoja+menneilt%C3%A4+ajoilta#fpstate=ive&vld=cid:32c75ddb,vid:ABkMvUAxy-I,st:0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti