perjantai 12. heinäkuuta 2024

Lupiinirintama

Vaikka jättiputket näyttävät valtaavan ainakin Venäjän Karjalan, niin täysin varmaa se ei kuitenkaan ole. Nimittäin havaintojeni mukaan Imatran rajanylityspaikan suunnasta on itää kohti etenemässä yhtenäinen lupiinirintama surmaten alleen kaiken muun. Nyt jää nähtäväksi kumpi voittaa, kun jättiputki- ja lupiinirintamat törmäävät. Taas kerran on itä ja länsi vastakkain kannaksen suunnalla.

Näyttävä ja helppohoitoinen lupiini on vallannut myös syntymäkotini ympäristön, koska voimani eivät riittäneet sen torjumiseen. Tosin lupiini ei ole pelkästään vitsaus ihmiskunnalle. Joku itsensä pöhköksi lukenut lisenssi voisi tehdä tohtorin väitöskirjan Suomen lupiinin historiasta. Esimerkiksi sen voisi selvittää, milloin ja kuka keksi alkaa levittää niitä tienvarsiin, josta ne ovat siirtyneet kotipuutarhoihin kuvan esittämällä tavalla?

Ja senkin voisi selvittää, onko mahdollista tyydyttää ihmiskunnan valkuaishuolto lupiinin avulla? Andeilla nimittäin inkat viljelevät lupiineja joiden siemenet ovat 60 % proteiinia, joka lienee maailmanennätys alallaan. Viljoissa proteiinia on alle 10 %. En keksi yhtään kappaletta syitä sille, etteikö suomalainen runsassatoinen ja bolivialainen runsasproteiininen lupiini ole risteytettävissä maapallon ruokahuollon turvaamiseksi.

Lupiini lienee nykyään kansalliskasvimme. Se on ymmärtääkseni nykyään hyvin suomalainen laji ja myös maamme yleisin kukkakasvi. Ja kauniskin se on, kuten kuvamme todistaa.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti