lauantai 6. toukokuuta 2023

Nahkakuula


Vaikka elämä onkin vain osa jalkapalloilua, niin päätin keväällä, että en tule seuraamaan tämän kauden Veikkausliigaa, koska kuopiolaisen joukkueen materiaali ei tule riittämään kuin korkeintaan sarjapaikan säilyttämiseen.

Onneksi kuitenkin Afrikan mantereelta voi tonnin kuussa maksamalla hankkia Suomen maajoukkuetason pelaajia ja niinpä on tainnut Kups tehdäkin, koska eilen joukkueen 100-vuotisjuhlaottelussa vastaan asettui Hjk, jonka pelaajabudjetti on selvästi sarjan suurin, mutta siitä huolimatta kävi niin, että kuopiolaiset olivat selvästi parempia ja voittivat ansaitusti 2-1, joka lopputulema mairittelee helsinkiläisiä.

Ennen ottelun alkua tv:ssä haastateltiin Kupsin historian parasta maalintekijää Olavi Rissasta, joka kertoi, että hänestä tuli jalkapalloilija, koska isä oli suutari. Ennen nahkapallojen aikaan kunnon pelivälineen hankinta ei ollut yksilehmäiselle mahdollista ja varmaankin monen lahjakkaan pojan jalkapalloilijan ura tyssäsi harrastuksen kalleuteen, mutta hyvät suutarit pystyivät nahkan jätepaloista tekemään ihan kelvollisia palloja.

Kuopion Korttelimuseossa oli talvella näyttely, jonka aiheena oli maakunnan jalkapallohistoria ja sieltä näppäsin kameralla kuvan jalkapallosta, jonka Kupsin riveissä pelannut Ilmari Turunen oli tehnyt puhdetyönään sota-aikana vuonna 1943 korsussa siellä jossakin.

Täysin tumpelona ja vailla avaruudellista hahmotuskykyä olevana ihmisenä ihastelin tuota käsityötaiteen mestariluomusta. Vanhan hyvän ajan nahkapallo oli monimutkainen tarvekalu. Miten ihmeessä, joku onkaan pystynyt leikkaamaan juuri oikean määrän oikean muotoisia ja oikean kokoisia nahkasuikaleita, joista pystyttiin ompelemaan täysin pyöreä pallo.

Ennen jalkapalloissa oli myös vuorikangas ja erillinen sisuskumi, jonka pystyi irrottamaan korjausta tai vaihtamista varten halkiosta, joka suljettiin nauhalla. Nykyään pallot ovat vain muovisia kertakäyttöesineitä, joiden mikromuovipäästöt uhkaavat koko elollista maailmaa. Epäilen hormonien kaltaisten mikromuovien olevan syynä siihen, että monien lajien, mm. länsimaisten miesten, suvunjatkokyky on vaarantumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti