tiistai 23. toukokuuta 2023

Luonnonpuisto

 

Vuonna 2007 olivat suomalaisten ja silloisen hyvän itäisen naapurin suhteet vielä sillä tasolla, että uukuniemeläisetkin pääsivät turvallisesti vierailemaan rajan taakse jättämissään kylissä.
Matka todisti, että metsä on ottanut omansa takaisin. Reilussa 60 vuodessa oli esimerkiksi Ristlahden vireä karjalaiskylä muuttunut sakeaksi metsäksi. Jokunen kivijalka, omenapuu ja ruusupensas kertoivat, että ihminen on näitäkin selkosia joskus asuttanut. Arvioni mukaan heti itärajan takana oli siihen aikaan noin 10.000 neliökilometrin luonnonpuisto, jossa ihminen saattoi liikkua vain hyvin valvotusti. Pitää muistaa, että KGB ja sen seuraaja FSB ovat kaikessa kauheudessaan tehneet alkuperäisen luonnon säilyttämisen puolesta merkittäviä tekoja.
 
Meidänkin valvontaamme suoritti peräti majurin johtama upseeripartio. Hänen alaisensa, joka oli kapteenin arvoinen, kuvasi videokameralla käydyt keskustelut. Harvinaisen tunnollinen ihminen. Mieli teki sanoa, että on siinä miehellä virka. Luulisi, etteivät tekopaikkojensa kivijalkoja etsivät mummot ja papat muodosta merkittävää Venäjän valtionvastaista vaaraa. Ja sitä paitsi mummot ja papat hyvinkin mielellään olisivat vaikka kirjallisesti ja avoimesti kertoneet mielipiteensä asioista, jos heille olisi siihen annettu mahdollisuus.
 
Venäjää ei voi järjellä ymmärtää. Luulisi, että nuorilla riskeillä miehillä olisi ollut tuolla alueella tähdellisempääkin tekemistä kuin nauhoittaa, ja sitten ehkä kääntää venäjäksi, puhtaaksi kirjoittaa ja tutkia satunnaisen matkailijaryhmän keskusteluja.
 
Ehkä filmauksen perussyy on vaikkapa se, että jo siihen aikaan oli määrätty kaikki mahdolliset valtionvastaiset tilaisuudet tarkkailuun ja näin ylläpidettiin tietynlaista varovaista kansalaismielipidettä valtakunnassa. Jo Lenin sanoi, että luottamus hyvä, mutta kontrolli parempi.
 
Maantieteelle Venäjä ei mahda mitään ja valtava harvaan asuttu valtio ilman kansalaisyhteiskuntaa toiminee sitten edes jollakin tavalla kovan kurin avulla. Iivana Julma valtasi Siperian, vaikka paistoi itse välillä epäiltyjä vastustajiaan suurella paistinpannulla, Pietari Suuri valtasi Venäjälle tien merille, vaikka surmasi omin käsin epäiltyjä vastustajiaan ja Stalin valtasi puolet Euroopasta, vaikka tapatti 10 - 20 miljoonaa epäiltyä vastustajaansa.
 
Niinpä historiallisessa mielessä se, että joku rajavartioupseeri kuvaa suomalaiseläkeläisiä Karjalan metsässä, ei ole kovin huutava ihmisoikeusrikos. Filmaamisen syy saattoi jopa olla, että turistien päästäminen raja-alueelle oli 16 vuotta sitten vähän arveluttava asia Venäjällä ja meitä saatellut upseeripartio oli päättänyt varmistaa kuvaamisella selustansa. Jos joku isoviskaali nostaa haloon asiasta, voivat he nauhallaan osoittaa, ettei mitään kummempaa valtionvastaisuutta päässyt tapahtumaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti