torstai 11. toukokuuta 2023

Valapaton viiva


Jyrkkä rantapenkere on tällä hetkellä Uukuniemen Pyhäjärvessä sellainen, ettei kaltaiseni vanha mies, vaikka vielä aika kopsakka ukko onkin, jaksa kunnolla vetää venettä jyrkälle rantapenkereelle. Yleensä keväisin Pyhäjärven vesi on niin korkealla, että kuuluisa Kellokivi ihan tuossa lähellä on nippanappa näkyvissä, mutta nyt näkyvät Kellokiven poikasetkin, jotka yleensä kurkistavat pinnalle vasta loppukesän helteillä.

Venäjän erikoinen sotilasoperaatio, josta neuvostovastaiset tahot käyttävät nimitystä "sota", näkyy Pyhäjärven veden korkeudessakin. Viime talvena maatamme uhkasi energiapula ja niinpä järven vettä on juoksutettu poikkeuksellisen paljon tyydyttämään kansantalouden energiahuoltoa. Nähtäväksi jää, miten alhaalla vesi elokuulla on, jos tulossa on ennätyskuiva kesä.

Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että Kuopion rantakallioissa näkyy vieläkin Valapaton viiva, joka nimitys on propagandaa, joka muistuttaa meitä tsaari Nikolai II surkeasta kohtalosta. Sortokauden alkaessa 1899 pari kymmentä vuotta ennen Nikolai II hallintokauden loppua Kallaveden vesi oli ennätysmäisen korkealla ja sen tulvan jäljet näkyvät vieläkin.

Mutta kovasti rauhallista on tällä hetkellä itärajalla. Vuosi sitten helikopterit, joista kaikki eivät olleet suomalaisia, pörräsivät jatkuvasti syistä, joita voi vain arvailla, Uukuniemen yllä, mutta enää ne eivät pörrää. Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että Natoon liittymisen jälkeen maamme ilmatilaa ei tietääkseni ole loukattu. Luulen, että koulukiusattu Putin tietää, ettei selvästi vahvemman kanssa kannata haastaa riitaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti