tiistai 16. toukokuuta 2023

Eeli Aalto

Mielenkiintoinen ihminen on 92-vuotias kuvataiteilija ja tv-dokumenttien tekijä Eeli Aalto eikä ihme, että hän on mielenkiintoinen ihminen, sillä hänen äitinsä oli Uukuniemen heränneitä ja isänsä karjalainen bisnesmies, joka kieltolakiaikaan toimi autoilijana ja tämä seikka saa minun ilmeeni mietteliääksi. Muistanpa, että Rieponlahden kyläkirjassa kerrotaan, että vaarini veli Otto Könönen harrasti liiketoimintaa ja hänellä oli myös kylän ensimmäinen auto jo kieltolakiaikaan.

Itselleni Eeli Aalto tuli tutuksi vuonna 1987, jolloin häntä haastateltiin tv:ssä Oulun teatteripäivien tapahtumien johdosta, sillä hän oli ainut, joka oli seurannut kuuluisan Jumalan teatterin esityksen loppuun asti. Kun myy yleisö oli rynnännyt karkuun siinä vaiheessa, kun Teatterikoulun pojat alkoivat syytää aitoa ihmiskakkaa katsojien silmille, oli vanha Oulun Tarmon mies vain noussut ylös ja ottanut nyrkkeilyasennon seuratakseen mielenkiintoiselta vaikuttavan performanssin loppuun asti.

Kovahermoinen Aalto vaikutti tapauksesta kertoessaan lähinnä huvittuneelta, vaikka monet kulttuuri-ihmiset pitivät Jumalan teatterin näytöstä ilkivaltana ja käytettiinpä tapauksesta ainakin sen synnyttämässä eduskuntakeskustelussa nimitystä terrorismi, vaikka tuo sana on pelottavuudessaan samaa luokkaa kuin suomen kielen pelottavimmat sanat "kosteusvaurio" ja "sinkkiarkku".

Koko Aallon suku tuntuu olevan hyvin monipuolisesti lahjakasta, koska Eeli Aallon poika Simo Aalto voitti vuonna 2000 taikureiden maailmanmestaruuden ja hänen lapsenlapsensa Saara Aalto on lähes maailmankuulu laulaja ja toinen lapsenlapsi Sari Aalto tunnettu vatsastapuhuja, mitä se sitten onkaan; ehkä hänellä on ongelmia ruoansulatuksensa kanssa, joista ongelmista hän haluaa yleisesti puhua.

Monia Eeli Aallon dokumenttielokuvia on nähtävillä Yle Areenassa ja katsoin niistä juuri 31 vuotta sitten tehdyn silloista maailmanmenoa filosofisesti luotaavan Tuhlaajapoika ja Sokrates ja ymmärsin, ettei mitään uutta auringon alla.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/03/04/tuhlaajapoika-ja-sokrates

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti