perjantai 19. toukokuuta 2023

Joe Louis ja Hitler

Toinen maailmansota mullisti monella tapaa myös amerikkalaisten elämänmuodon. Sotalaivoja rakentavilla telakoilla oli niin huutava työvoimapula, että niin kummalliselta kuin se nykyaikana kuulostaakin, niin laivojen hitsaajaksi pikakoulutettiin naisiakin, ja koska naiset ovat luonnostaan miehiä kärsivällisempiä, he osoittautuivat hitsareina miehiä paremmiksi.

Tietääkseni tällä hetkellä on maassamme huutava hitsaajapula ja minusta kannattaisi harkita sitä, että maamme ammattikoulujen levyseppä-hitsaajalinjoille olisi oltava naiskiintiö, jonka mukaan puolet valittavista tulisi olla toista sukupuolta ja ellei sukupuolikiintiö muuten täyty, niin tarvittaessa (nais)opiskelijoita houkutellaan stipendeillä.

Ennen sotaa Usa:n etelävaltioissa oli vallalla tiukka rotusyrjintä. Valkoiset ja mustat eivät saaneet syödä samoissa ravintoloissa, käyttää samoja käymälöitä, urheilla samoissa seuroissa, käydä samoja kouluja, oleskella samalla uimarannalla tai olla vankilassa samassa sellissä eikä myöskään musta ja valkoinen voineet mennä naimisiin.

Vuodesta 1941 astui Usa:ssa voimaan laki, joka kielsi rotusyrjinnän laivatelakoilla. Siihen asti mustille oli telakoilla jopa omat portit ja mustien tuli telakalle mennessään istuttava bussin takaosassa. Tietysti mustille maksettiin myös huonompaa palkkaa.

Rotusyrjinnän kieltävä laki aiheutti väkivaltaisia protesteja valkoisten työläisten keskuudessa ja eräällä telakalla mustien työläisten ylennykset aiheuttivat rajun rotumellakan.

Kaikesta huolimatta ammattinyrkkeilyn raskaansarjan musta maailmanmestari Joe Louis ilmoittautui vapaaehtoisesti Yhdysvaltain armeijaan perustellen valintaansa: "Amerikassa on toki paljon vikoja, mutta ei mitään, minkä Hitler pystyisi korjaamaan". Se on niin sattuvasti sanottu, että luulen jonkun mainostoimiston kehittäneen tuon ajatelman.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Joe_Louis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti