perjantai 26. toukokuuta 2023

Lapin kullan kimallus

Vaikka Ruotsin tappio riemastuttikin minua ja monia muitakin suomalaisia, niin hermoni eivät kestäneet seurata eilistä jääkiekkopeliä loppuun, vaan rauhoittelin hermovähiäni ja lohdutin mieltäni katsomalla dokumentin Sudanin sisällissodasta, jonka jälkeen ymmärsin, että jääkiekko ei ole kovin tärkeä asia tässä ihmisen elämässä.

Kullan kaivuusta kiinnostuneena seurasin mielenkiinnolla sudanilaisten tapaa etsiä kultaa. He nimittäin käyttävät apunaan miinaharavaa ja ihmettelen, etten Suomessa ole törmännyt moiseen menetelmään. Epäilen, että Lapin puroissa on niin paljon rautaa, ettei miinaharavamenetelmä kullankaivuun apuna siellä toimi.

Joskus jututin pohjoisessa erästä kullankaivajaa ja hän vakuutti, että Lapin soratonnissa on keskimäärin kaksi grammaa kultaa, jossa tiedossa saattaa olla kuitenkin puolet ns. lapin lisää. Sudanissa kultagrammasta sai 40 euroa, joka siellä on huikea summa ja varmaankin Suomessa on vähintään sama hintataso.

Niinpä nyt seuraa Pilliklupi-5-askin kanteen laatimani roknoosi siitä, miten Suomi, isiemme maa, pelastetaan. Eli jos vaikka kevyellä ympäristöystävällisellä menetelmällä ruopaistaan Lapin maaperästä metrinen pintakerros pois ja siinä esiintyvä kulta erotetaan jollain kemiallisella menetelmällä ja vaikka kullan korjuukustannukset olisivat puolet sen hinnasta, niin kyllä siitä melkoinen vauraus meille syntyy.

Alustavan laskelmani mukaan kevyelläkin ruopaisumenetelmällä Lapin noin 100.000 neliökilometrin alueelta saadaan kultaa sen verran, että jokaiselle suomalaiselle voidaan jakaa 400.000 euroa puhtaana käteen eli norjalaisten öljyrahasto, joka on 200.000 euroa asukasta kohti, kalpenee sen potin rinnalla.

Tietysti tärkeää on sijoittaa kultavarat oikein ja siinä asiassa meitä auttaa Säästöpankissa 1980-luvulla vaikuttaneen Juhani Riikosen kirja, jossa hän neuvoo aloittelevia sijoittajia. Muistelen, että Riikonen paljasti kirjassaan, että kannattaa sijoittaa varsinkin tauluihin ja että isot taulut ovat pieniä parempia sijoituskohteita.

Lapin kultaruoppausta suunniteltaessa kannattaa huomioida Sudan-dokumentissa esiteltävä eräänlainen perunannostokoneen kaltainen laite, jota sikäläiset rikkaat hyödyntävät kullan kaivuussaan. Sellaisia kannattaa hankkia Lappiinkin.

Sudan väkivallan kourissa -ohjelman voi katsoa tästä linkistä https://areena.yle.fi/1-65674175 .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti