keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Lauri Hallmanin sähke

Hallmanien liikemiessuvun diplomaattisista taidoista on ollut paljon hyötyä Kuopion kaupungille. Vaikka talvisodassa kaupunkia pommitettiin pahasti, niin jatkosodassa pommikoneet vierailivat kaupungissa vain kerran.

Jatkosodan ainoa pommitus tapahtui 1.7.1944. Tässä pommituksessa paloivat Hallmanin omistamat Sammon rullatehdas ja Sammon saha. Sirpa Kähkösen menestysromaani Lakanasiivet kertoo pelkästään tämän pommituspäivän tapahtumista.

Pommituksen jälkeen sisällissodan sovittelijana toimineen Birger Hallmanin poika Lauri, joka oli ilmeisesti perinyt isänsä diplomaattisia kykyjä ja haluja, puuttui tapahtumien kulkuun. Pidän todennäköisenä, että hänen päättäväisen toimintansa ansiosta kaupunki säästyi muilta jatkosodan pommituksilta.

Kuopiossa puhutaan yleisesti ja Savon virallinen historian kirjakin mainitsee, että kauppaneuvos Lauri Hallman, jolla oli poliittisia suhteita Englannin johtoon, sillä hän oli Englannin kunniakonsuli, lähetti seuraavan sähkeen:

Sir Winston Churchill, Downing Street 10, London. "Kuopijota ei sua ennee pommittoo, Hallman:" Ja sitä sähkettä Churchill ilmeisesti pelästyi ja vaikutti liittolaiseensa Neuvostoliittoon niin, ettei Kuopiota enää pommitettu. Toisaalta saattoi olla, että Puna-armeijan ilmavoimat muistivat talvisodasta sen tapauksen, jolloin Kuopiota lähti pommittamaan yhdeksän konetta, mutta vain yksi pahasti siipirikoksi ammuttu palasi takaisin ja sekin vain sen vuoksi, että Jorma Sarvannon koneesta loppuivat panokset.

Asiasta kertoo tarkemmin J. Karjalainen - tosin J. Karjalaisen tarinassa on se virhe, että hänen mukaansa kaikki koneet olisi ammuttu alas. https://www.youtube.com/watch?v=dSPJpZm-pcg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti