maanantai 1. tammikuuta 2024

Komisario Palmun erehdys

Tulipa taas noin 20. kerran lepopäivän ratoksi katsottua mielestäni maailman paras elokuva Komisario Palmun erehdys, jonka Suomen elokuvakriitikot ovat valinneet tosin vain maamme parhaaksi elokuvaksi ja jonka kohtaus, jossa maamme elokuvahistorian paras näyttelijä Leo Jokela laulaa pikkuhönössä iskusävelmät Tummat silmät, on valittu maamme elokuvahistorian hauskimmaksi kohtaukseksi.

En tässä malta olla korostamatta sitä, että itsekin saatan olla ainakin sinapinsiemenen murto-osan verran sukua Leo Jokelalle, sillä eräässä Kiven hakatut-kirjasarjan osassa näyttelijän epäillään olevan suonenjokelaisen suksivoidetehtailija Esa Rossin jälkeläisiä. Tosin eräs Rossin suvun edustaja, jota kuulustelin Jokelan isyyskysymyksestä, kiisti tiedon jyrkästi. Myöskään Leo Jokelan elämänkertakirja jättää vahvistamatta asian.

Mikäli Leo Jokela olisikin Rossin sukua, niin sitten Komisario Palmu-elokuvat liittyvät tavallaan sekä Kärkkäälän kulttuuri- että rikoshistoriaan. Nimittäin joulun aatonaattona vuonna 1881 ryöstömurhattiin Kakkisenjärven rannalla sijainneessa mökissään Aatami Rossi, jonka erään sukututkijan mukaan oli Maria Mikontytär Koivistoisen ja Juho Rossin poika ja hänen vaimonsa Ulla os. Jalkanen. Murhattujen suvut liittyvät käsittääkseni rikoshistorian lisäksi myös maamme kulttuurihistoriaan. Murhaa ei ole vieläkään saatu selvitettyä, mutta jatkan edelleen sitkeästi tapauksen tutkintaa.

Kun maamme lehdistö näyttävästi uutisoi Kakkisen murhatapauksesta, uutisissa kerrottiin, että tapaus sattui Suonenjoen Kärkkäälässä Vehmaan tilalla. Tutkimuksissani olen saanut selville, että uutinen on oikea, koska Vehmaan tila ulottui aikoinaan Kakkisen rantaan asti, vaikka itse talo sijaitseekin kymmenen kilometrin päässä. Vehmaan talo on siis ollut laskujeni mukaan aikoinaan tuhansien hehtaarien tila.

Lienee ollut niin, että kun isonvihan jälkeen kolme Koivistoinen-nimistä inkeriläississiä muutti Kärkkäälään, kylä oli autio ja tyhjä, eivätkä sen erämaat olleet hinnankiroissa. Ainakin hyvän tarinan mukaan Suonenjoen, Karttulan ja Leppävirran rajaamalta satojen neliökilometrien suuruiselta alueelta olisi ostettu iso tila, joka lienee ollut Satulamäki todella pilahinnalla, eli se olisi maksanut kulin suolaa ja koirannahkarukkaset. Kuli on nykyisten painomittojen mukaan 147,4 kg.

Hiljennymme kuuntelemaan tunnelmaan sopivaa musiikkia:

https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=ummat+silm%C3%A4t%2C+leo+jokela#fpstate=ive&vld=cid:7d767e88,vid:Vk-FfazSclU,st:0

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti