torstai 4. tammikuuta 2024

Maan alla

 Kuten joskus aiemminkin olen kertonut, niin Sven Oskar Lindgren, joka haulikolla uhaten ja varoituslaukauksia ampuen otti kiinni kaksinkertaisen pistooliammunnan olympiavoittaja Pentti Linnosvuon, oli itsekin erinomainen pyssymies. Hän oli eri kiväärilajeissa voittanut peräti yhdeksän maailmanmestaruutta.

Jatkosodan alussa Lindgren toimi Ässä-rykmentissä komppanianpäällikkönä ja kerran hän järjesti komppanialleen ampumakilpailun. Lindgren lupasi sille, joka hänet kisassa voittaa palkinnoksi viikon loman.

Kilpailu todisti, että onnella Lindgren ei ollut maailmanmestaruuksiaan saavuttanut, koska hän ampui peräti 98 pistettä. Tosin sittemmin Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtajana toiminut kersantti Aarne Saarinen ampui täydet 100 ja tämän vuoksi komppanian päällikkö muutti tulosten julkistamisen jälkeen kisan sääntöjä ja hän antoikin Saariselle luvatun viikon loman sijasta kahden viikon loman.

Erikoista Aarne Saarisen sotilasurassa on se, että hän oli sekä talvi- että jatkosodassa rintamalla eikä turvasäilössä, joiksi maamme keskitysleirejä jostain syystä kutsuttiin. Nimittäin tammikuun alussa 1942 Saarisen Helsingin asunnosta poliisit tavoittivat erittäin etsityn terroristiksi kutsutun Martti Koivistoisen, jota epäiltiin ainakin kahdesta pommiattentaatista. Toinen pommeista räjähti Helsingin ilmatorjunnan ammusvarastolla ja toinen eräällä rautatiesillalla Karkkilassa.

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että vaikka etsintäkuulutuksessa Koivistoista nimitettiin terroristiksi, niin jos Tali-Ihantalan taistelu olisi päättynyt toisin, niin Martti Koivistoista olisi sodan jälkeen pidetty vapaustaistelijana ja hänelle olisi pystytetty patsaita. Levittämissään lentolehtisissä Helsingissä jatkosodan aikana toiminut vastarintaryhmä korosti taistelevansa nimenomaan fasismia vastaan. Hämmästyttävän moni noista vastarintamiehistä oli Karjalasta.

Martti Koivistoinen järjesteli noita pommiattentaatteja yhdessä Veikko Pöystin kanssa, joka kytkeytyy Tieto-Finladian voittaneeseen kirjaan Minne katosi Antti Järvi? sikäli, että Antti Järvi oli ilmeisesti Veikko Pöystin ns. napalanko, koska Pöystin Lahdenpohjassa asuneella vaimolla oli ilmeisesti ns. suhde Antti Järven kanssa.

Käkisalmessa varttunut Veikko Pöysti oli sen sijaan tavallaan suonenjokelaisten vävypoika, koska hänen 19-vuotias avovaimonsa Irja Jalkanen oli muuttanut Helsinkiin Suonenjoelta. Myös Martti Koivistoisen sukujuuret kiertyvät tietysti Suonenjoen Kärkkäälän kylälle, vaikka hän olikin kasvanut Viipurissa.

Poliisit epäonnistuivat Koivistoisen pidättämisessä, koska tämä oli kätkenyt pistoolin saappaan varteensa ja ampui sillä kolmea poliisia, joista yksi kuoli. Sen jälkeen hän katosi Johanneksen kirkon puistikkoon.

Siitä, mitä sitten tapahtui, voi lukea vaikkapa Jukka Rislakin kirjasta Maan alla: https://www.adlibris.com/fi/e-kirja/maan-alla-vakoilua-vastarintaa-ja-urkintaa-suomessa-1941-1944-9788726886337

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti